Η υγιεινή διατροφή, η τακτική αερόβια άσκηση και ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί ο εγκέφαλός σας υγιής. Όμως, η εργασιακή δέσμευση και η ικανοποίηση της ζωής είναι δύο επιπλέον παράγοντες που έχουν πολλά οφέλη για τον νου.

Σε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Neyrology, εξετάστηκαν παράγοντες που σχετίζονται με μεταγενέστερη γνωστική λειτουργία σε 100 ηλικιωμένους ενήλικες, που δεν έχουν διαγνωστεί με άνοια.

Υγιής εγκέφαλος αυτός που… «δουλεύει»

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δοκιμές για τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης και σε σαρώσεις PET για τη μέτρηση της συγκέντρωσης βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους. Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, όπως το ιστορικό υγείας, τα πρότυπα ύπνου, το κάπνισμα.

Καθένας στη συνέχεια επανεκτιμήθηκε έως και 14 χρόνια αργότερα, με τη μέση ηλικία των συμμετεχόντων στο τέλος να είναι 92. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 30% είχε εκδηλώσει μικρή ή ελάχιστη γνωστική εξασθένιση, παρόλο που μερικοί είχαν σημαντικά αποθέματα αμυλοειδούς.

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι μοιράστηκαν παρόμοια χαρακτηριστικά τρόπου ζωής.

Ήταν επίσης αυτοί που συνέχισαν να εργάζονται πολλά χρόνια μετά τη συνήθη ηλικία συνταξιοδότησης και εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση με τη ζωή. Αυτό το εύρημα έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες, που επισημαίνουν ότι ο υγιής εγκέφαλος είναι εκείνος που «δουλεύει».

«Ενώ ο εγκέφαλός σας δεν είναι μυς, ίσως να πρέπει να τον δούμε με παρόμοιο τρόπο. Χωρίς αρκετή άσκηση, μπορεί να γίνει αδύναμος και επιρρεπής σε προβλήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Lydia Cho, νευροψυχολόγος στο νοσοκομείο McLean που σχετίζεται με το Χάρβαρντ.

«Γι ‘αυτό η τακτική χρήση των δεξιοτήτων σκέψης σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας από την γνωστική γήρανση» επισημαίνει.

Η ικανοποίηση τονώνει τον εγκέφαλο

Η ικανοποίηση που παίρνουμε από την ζωή, το πώς δηλαδή αισθάνεστε για την τρέχουσα καθημερινότητάς σας και την κατεύθυνσή της, είναι κάτι που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου σύμφωνα με την μελέτη.

Η συνολική ικανοποίηση όμως, έχει να κάνει και με την επιδίωξη νέων στόχων και τον γενικότερο ενθουσιασμό για τα καθημερινά δεδομένα, επισημαίνει η Δρ. Lydia Cho.

Αυτό μπορεί να σημαίνει εκ νέου αξιολόγηση των ενδιαφερόντων σας για να εστιάσετε περισσότερο στην προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, «Δείτε αυτό το συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεστε στην ζωή σας ως ευκαιρία για νέες περιπέτειες και ανακαλύψεις» καταλήγει.