Εάν συμφωνούμε σε κάτι είναι ότι το κλάμα πρόκειται για μία από τις πιο καθαρκτικές εμπειρίες που μπορούμε να βιώσουμε. Πράγματι, τα δάκρυα σας μπορεί να επηρεάσουν, ακόμα και να βελτιώσουν την διάθεσή σας. Τι συμβαίνει όμως, όταν δεν μπορείτε να κλάψετε;

Εάν το κλάμα όχι μόνο δεν σας βγαίνει φυσικά αλλά αισθάνεστε ότι για να κλάψετε πρέπει να καταβάλετε έντονη προσπάθεια, ίσως αναρωτιέστε τι συμβαίνει και αν πρέπει να ανησυχείτε.

Διαβάστε επίσης: Κατάθλιψη – Ποια είναι τα σημάδια που «αφήνει» στο σώμα;

Παρακάτω η ψυχίατρος, δρ Τζόντι Σκίλικρον εξηγεί τι μπορεί να σας εμποδίσει από μια θεραπευτική συνεδρία με λυγμούς, καθώς και πώς να απελευθερώστε τα συναισθήματά σας με υγιεινό τρόπο.

Γιατί δεν μπορείτε να κλάψετε

1. Καταπιέζετε τα συναισθήματά σας

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να καταπιέσουν τα συναισθήματά τους, στην προσπάθεια τους να τα αποφύγουν. Αν και μπορεί να μην το κάνετε σκόπιμα, μπορεί να συμβαίνει και αυτό μπορεί να έχει τρομερό αντίκτυπο στην υγεία σας.

2. Νιώθετε πίεση να «παραμείνετε δυνατοί»

Πρόκειται για μήνυμα που μπορεί να έχουμε λάβει στην παιδική μας ηλικία, σύμφωνα με την δρ Τζόντι Σκίλικρον. Συχνά μαθαίνουμε ότι δεν είναι εντάξει να κλαίμε γιατί μας κάνει αδύναμους ή ανασφαλείς. Αλλά το να αισθάνεστε θλίψη και να επιτρέπει στον εαυτό σας να κλάψει είναι απόλυτα φυσιολογικοί τρόποι επικοινωνίας των συναισθημάτων.

Και αν συνηθίζουμε να περιορίζουμε τα συναισθήματά μας για να παραμείνουμε δυνατοί, «μπορεί να κολλήσουμε σε καταθλιπτικές ή αγχώδεις καταστάσεις ή ακόμα και να αναπτύξουμε χρόνια νόσο», αναφέρει η ίδια.

3 Έχετε «αποσυνδεθεί» από τα συναισθήματά σας

Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έκφραση συναισθημάτων είναι «η υπερβολική εξάρτηση της κοινωνίας και η υπερεκτίμηση του μυαλού και της γνώσης μας», αναφέρει η δρ Σκίλικρον.

«Με λίγα λόγια νιώθουμε πιο άνετα να σκεφτόμαστε τα προβλήματά μας, προσπαθώντας γνωστικά να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας, αντί να τα νιώθουμε απλώς» εξηγεί η ίδια. Το αποτέλεσμα; «Έχουμε αποσυνδεθεί ολοένα και περισσότερο από το σώμα μας, όπου τα συναισθήματά μας πραγματικά συγκρατούνται αντί να βιώνονται» επισημαίνει.

Πώς να εκφράσετε τα συναισθήματά σας

Πολλοί άνθρωποι αντιστέκονται στα δάκρυα καθώς θέλουν να αποφύγουν την άβολη αίσθηση. Στην πραγματικότητα όμως, αφού τα βιώσουμε νιώθουμε πιο ελεύθεροι και καλύτερα. Για να τα εκφράζετε με υγιεινές μεθόδους δοκιμάστε να:

Επανασυνδεθείτε με το σώμα σας

«Για να επανασυνδεθούμε με τα συναισθήματα, πρέπει να επανασυνδεθούμε με το σώμα», λέει η δρ Σκίλικρον. «Αν νιώθετε λυπημένοι, εξερευνήστε το σώμα σας και προσπαθήστε να εντοπίσετε που βρίσκεται η θλίψη στο σώμα σας».

Αναρωτηθείτε: ​Πού νιώθω ένταση ή περιορισμό;​ «Ίσως το νιώθετε στο στήθος σας, στο λαιμό σας, στο κεφάλι σας ή ακόμα και πίσω από τα μάτια σας», αναφέρει η ίδια. «Μόλις εντοπίσετε τις περιοχές έντασης, μείνετε εκεί για μια στιγμή και εξερευνήστε την αίσθηση».

«Φανταστείτε ότι αναπνέετε και καθώς εκπνέετε, εκτονώνετε λίγη από την ένταση με την αναπνοή σας» αναφέρει.

Προσέξτε τις σκέψεις σας

«Μπορούμε επίσης να είμαστε περίεργοι αναφορικά με τις σκέψεις που προκύπτουν καθώς συντονιζόμαστε με τα συναισθήματα και το σώμα μας» λέει η δρ Σκίλικρον. Παρατηρήστε τυχόν σκέψεις για τα συναισθήματα που νιώθετε.

Μερικές φορές λέμε στον εαυτό μας «ιστορίες» για αυτά τα συναισθήματα που μπορεί να είναι ή να μην είναι αληθινές. Αν αισθάνεστε ότι αντιστέκεστε σε ένα συναίσθημα απλά αναρωτηθείτε γιατί το κάνετε ή ποιες είναι οι σκέψεις σας γύρω από αυτό το συναίσθημα.

Απλώς να είστε ανοιχτοί στην ανακάλυψη χωρίς κριτική.