Στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από εκείνα τα κιλάκια που μας ταλαιπωρούν και κάνουν το κουμπί του τζιν να κλείνει με δυσκολία, πολύ εύκολα μπορεί να μπερδευτούμε με περίπλοκες επιστημονικές ορολογίες ή να στραφούμε σε μία δίαιτα που είναι στη μόδα, με αποτέλεσμα να μπερδευτούμε ή -ακόμη χειρότερα- να θέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι πιο απλά και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περίπλοκο ή πρωτότυπο προκειμένουμε να χάσουμε βάρος. Αρκεί να κάνουμε μικρά και σωστά βήματα.

Πέντε κανόνες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο αδυνάτισμα

*Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ισορροπημένο πρωινό

Δεν είναι τυχαίο ότι παραδοσιακά το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Άλλωστε, αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας, μετά την πολύωρη «νηστεία» που συνεπάγεται ο ύπνος. Ένα ισορροπημένο πρωινό βοηθά στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού μας, τόσο σωματική όσο και πνευματική, δίνοντας μας τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων μας. Η παράλειψή του από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας την πιθανότητα για παχυντικό τσιμπολόγημα. Για να εξασφαλίσουμε ότι το πρωινό μας είναι ισορροπημένο, φροντίζουμε να περιέχει τουλάχιστον μία μερίδα γαλακτοκομικών, αλλά και υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, ψωμί και φρούτα.

*Προγραμματίζουμε τα σνακ μας

Μεταξύ των κυρίως γευμάτων μας είναι απαραίτητο να έχουμε μικρά, ενδιάμεσα σνακ για να κρατάμε το σάκχαρο στο αίμα μας υπό έλεγχο, να έχουμε ενέργεια και να μη φτάνουμε στο σημείο να πεινάμε και κατ’ επέκταση να τρώμε χωρίς μέτρο στο κυρίως γεύμα μας. Τα φρέσκα φρούτα, το γιαούρτι, μια χούφτα ξηροί καρποί, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή μια σαλάτα είναι μερικά υγιεινά σνακ που μπορούν να ενισχύσουν το αδυνάτισμά μας.

*Επιλέγουμε έξυπνα τι τρώμε για μεσημεριανό

Δεν θα πρέπει να τρώμε το κυρίως γεύμα μας πολύ αργά μέσα στην ημέρα. Το μεσημεριανό μας πρέπει να περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες (π.χ. ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο) και να συνοδεύεται με λαχανικά εποχής. Για να χάσουμε βάρος και να παραμείνουμε υγιείς καλό είναι να αυξήσουμε τα όσπρια, τα λαδερά, το ψάρι και τα πουλερικά και να μειώσουμε το κόκκινο κρέας.

*Προσέχουμε το βραδινό μας

Παρά τον διαδεδομένο μύθο ότι το βραδινό μάς παχαίνει, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το βραδινό είναι απαραίτητο στη διατροφή μας, αρκεί να μην είναι βαρύ και να μην υπερβαίνει τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού μας. Έτσι, μια ελαφριά σαλάτα με κοτόπουλο ή ψάρι ψητό ή τόνο, ένα τοστ ολικής άλεσης με 1 φέτα τυρί και 1 ποτήρι γάλα, μια φρουτοσαλάτα με 1 γιαούρτι και μέλι ή μισή ποσότητα από το μεσημεριανό μας φαγητό αποτελούν καλές επιλογές για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα.

*Απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας λιχουδιά

Προκειμένου να εκτονώσουμε την τάση μας για «απαγορευμένα» φαγητά και να επανέλθουμε με καλύτερη διάθεση στη δίαιτα, απολαμβάνουμε μία φορά την εβδομάδα το αγαπημένο μας γλυκό ή παραγγέλνουμε στο σπίτι.