Ένα ισορροπημένο πρωινό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας και να προσφέρετε στον οργανισμό σας ενέργεια. Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, τα φρούτα είναι μια υπέροχη προσθήκη που μπορείτε να κάνετε στο πρωινό σας. Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά φρούτα που μπορούν να κάνουν τα πρωινά σας πιο θρεπτικά αλλά και πιο νόστιμα.

*Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή – συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών, των γκρέιπφρουτ, των λεμονιών και των λάιμ – είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, φυτικών ινών, καλίου και φυτοθρεπτικών συστατικών, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς.

Το γκρέιπφρουτ περιέχει ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες ναρρενίνης, ενός φλαβονοειδούς το οποίο φαίνεται ότι προάγει ένα μικροβίωμα πιο ευνοϊκό για το αδυνάτισμα. Ωστόσο, το γκρέιπφρουτ δεν είναι για όλους: τα φυτοθρεπτικά συστατικά σε αυτό είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη δράση των φαρμάκων, οπότε αν παίρνετε κάποια αγωγή, φροντίστε να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

*Μήλο

Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή του φλαβονοειδούς που ονομάζεται κουερσετίνη, η οποία έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και ενδέχεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, η κουερσετίνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα με εποχιακές αλλεργίες. Άλλωστε, μερικά κομμάτια μήλου με κανέλα ταιριάζουν υπέροχα με τη βρώμη σας.

*Μπανάνα

Οι μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δεν χωνεύεται από το σώμα σας, αλλά είναι ευεργετικό για τα βακτήρια στο έντερο σας. Αυτό είναι σημαντικό καθώς μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα για τη σημασία της υγείας του εντέρου και για το πώς παίζει ρόλο σε πολλές διαφορετικές λειτουργίες του σώματος. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.

*Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλές όσο τα μήλα και οι μπανάνες, αλλά είναι υπέροχο φρούτο που αξίζει μια θέση στο πρωινό σας ή σε οποιοδήποτε άλλο γεύμα της ημέρας σας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και σε φυτικές ίνες, οι οποίες θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

*Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο, αφού ενώ τα περισσότερα φρούτα αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες, εκείνο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, προάγει την υγεία της καρδιάς, μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη ενώ παράλληλα αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και προστατεύει την όραση. Ο πιο κλασικός τρόπος να το εντάξετε στο πρωινό σας είναι κόβοντάς το σε φέτες και απλώνοντάς τις σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης μαζί με ένα αυγό.