Ο προγραμματισμός των γευμάτων σας, γνωστός και ως «meal prepping», είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή, την διατήρηση του βάρους σας στο επιθυμητό και τα βελτιωμένα επίπεδα υγείας και ευεξίας. Με λίγο προγραμματισμό, μπορείτε να το προσαρμόσετε ακόμη και στην πιο πολυάσχολη εβδομάδα.

Ο στόχος είναι να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο που περνάτε στην κουζίνα. Ξεκινήστε καταγράφοντας τα γεύματά σας για την επόμενη εβδομάδα και να είστε συγκεκριμένοι. Θα μπορούσατε ακόμη και να δημιουργήσετε ένα βασικό πρόγραμμα για κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Βήμα #1 Γεύματα από εύκολες συνταγές

Ξεκινήστε από κάτι απλό. Όταν βρείτε μια συνταγή που φαίνεται καλή και εύκολη, τότε κρατήστε την ώστε να την χρησιμοποιήσετε την καταλληλότερη στιγμή. Μόλις κάνετε τις επιλογές σας, κάντε μια λίστα με κάθε συστατικό που θα αγοράσετε, συμπεριλαμβανομένου των ποσοτήτων που χρειάζεστε.

Προσπαθήστε οι συνταγές σας να περιλαμβάνουν λαχανικά, κοτόπουλο αλλά και λίγους υδατάνθρακες, καθώς από εκεί αντλούμε ενέργεια.

Βήμα #2 Διαλέξτε ευέλικτα συστατικά

Διαλέξτε ευέλικτα συστατικά που μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά ανάλογα με το πιάτο. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το quinoa για να φτιάξετε ένα πιάτο, να προσθέσετε σε μια σαλάτα ή ως μέρος ενός μπολ με κόκκους για μεσημεριανό γεύμα.

Το ψητό κοτόπουλο μπορεί να είναι ένα καλό ορεκτικό, να προστεθεί σε μια σούπα ή και ακόμα και σε μια δροσερή σαλάτα.

Βήμα #3 Κάντε τις αγορές σας μία φορά

Μόλις έχετε τη λίστα σας, επιλέξτε μια ημέρα αγορών που ταιριάζει στο πρόγραμμά σας. Φροντίστε να αγοράσετε ό, τι χρειάζεστε, παραμένοντας πιστοί στην λίστα σας. Επιστρέφοντας, οργανώστε τα ψώνια σας ανάλογα με τα γεύματά σας.

Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να ψωνίζετε και να μαγειρεύετε την ίδια μέρα.

Βήμα #4 Επιλέξτε μια μέρα για τις προετοιμασίες

Το να μαγειρεύετε περισσότερο φαγητό ταυτόχρονα διευκολύνει τη συγκέντρωση υγιεινών γευμάτων τις έντονες μέρες. Επιλέξτε μια μέρα κάθε εβδομάδας για να προετοιμάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα πιάτα.

Φυσικά, μην ξεχάσετε να το διασκεδάσετε. Βάλτε μουσική ή ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας βοηθήσει στην προετοιμασία. Έτσι θα μοιραστείτε την δουλειά αλλά και το φαγητό.