Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ευτυχία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας, όπως τα γονίδιά μας. Η ευτυχία, θα μπορούσε να πει κανείς, έρχεται πιο εύκολα σε μερικούς ανθρώπους παρά σε άλλους. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για όλους: σχετική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εσκεμμένες συμπεριφορές μας – όσα δηλαδή κάνουμε καθημερινά- παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευτυχία μας. Με λίγα λόγια, οι συμπεριφορές μας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν ή να ενισχύσουν την ευτυχία μας. Προκειμένου λοιπόν να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι στη στιγμή, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές.

4 κινήσεις για να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι στη στιγμή

1. Γυμναστείτε

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να τονώσετε τη διάθεσή σας και να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι, αφού αυξάνει τις ενδορφίνες κάνοντάς σας να νιώθετε ευφορία. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι όταν νιώθετε «πεσμένοι» ψυχολογικά, δεν είναι αρκετά πιθανό να βρείτε το κίνητρο να σηκωθείτε από τον καναπέ και να τρέξετε. Προκειμένου να κάνετε την άσκηση να φαίνεται λιγότερο τρομακτική στα μάτια σας, λάβετε υπόψη ότι δεν χρειάζεται να τρέξετε σε μαραθώνιο για να αποκομίσετε τα οφέλη της. Ακόμη και το περπάτημα γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σας μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως και ο χορός στο σαλόνι σας ή το stretching στο γραφείο σας.

2. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη βελτίωση των επιπέδων ευτυχίας είναι η ηδονική προσαρμογή – η τάση μας να συνηθίζουμε σε πράγματα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή ξανά και ξανά. Όταν πρόκειται για θετικά πράγματα, αυτό σημαίνει ότι τα απολαμβάνουμε λιγότερο από ένα σημείο και μετά. Επομένως, ακόμη και αν έχετε ήδη μια ευκαιρία να βελτιώσετε τη διάθεση (όπως να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας κωμωδία), μπορεί να διαπιστώσετε ότι γίνεται λιγότερο αποτελεσματική όσο πιο συχνά τη χρησιμοποιείτε. Δοκιμάζοντας νέες δραστηριότητες που σας φαίνονται ευχάριστες, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ποικιλία και αυθορμητισμό στη ρουτίνα σας, μειώνοντας τα αποτελέσματα της ηδονικής προσαρμογής.

3. Βοηθήστε κάποιον άλλο

Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η βοήθεια άλλων ανθρώπων μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να ανακουφίσει το καθημερινό στρες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν καθημερινά περισσότερες πράξεις καλοσύνης ήταν λιγότερο πιθανό να αισθάνονται στρες. Τις ημέρες που δεν έκαναν καμία πράξη καλοσύνης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν περισσότερο άγχος και αρνητικότητα. Άλλη μελέτη δείχνει ότι η δαπάνη χρημάτων για άλλους οδηγεί σε μεγαλύτερη ευτυχία από το να ξοδεύει κανείς χρήματα για τον εαυτό του. Αγοράζοντας λοιπόν ένα δώρο για έναν φίλο ή βοηθώντας τη γειτόνισσά σας με τα ψώνια της, μπορείτε να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι – και να αυξήσετε και τα θετικά συναισθήματα των άλλων.

4. Απολαύστε τη στιγμή

Στη σύγχρονη κοινωνία, ψάχνουμε πάντα το επόμενο πράγμα που πιστεύουμε ότι θα μας φέρει μεγαλύτερη ευτυχία. Κι ενώ δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να στοχεύετε στο να βελτιώσετε τη ζωή σας, είναι εύκολο να εμπλακείτε σε έναν κύκλο ατελείωτων αγώνων που ποτέ δεν σας επιτρέπουν να αισθανθείτε πραγματικά ευτυχισμένοι. Σχετική έρευνα υποδηλώνει ότι οι μεγάλες μας επιτυχίες τείνουν να μας κάνουν λιγότερο χαρούμενους από ό, τι περιμέναμε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, λύπη και ακόμη περισσότερη προσπάθεια. Μερικές φορές η μεγαλύτερη ευτυχία μπορεί να βρίσκεται σε εκείνες τις στιγμές που δεν προσπαθείτε για τίποτα ή δεν επιθυμείτε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.