Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες. Η λίστα με τα θρεπτικά συστατικά που κρύβονται μέσα στα ζουμερά λαχανικά είναι ατελείωτη. Και παρά το γεγονός ότι η δροσερή και ολόφρεσκη γεύση τους είναι ό,τι καλύτερο για τους θερμούς θερινούς μήνες, πολλές από εμάς καταλήγουμε να παρακολουθούμε τα λαχανικά μας να… αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο ψυγείο, αφού μετά από μια δύσκολη εργασιακή μέρα η φράση «ψιλοκόψτε τρεις πιπεριές» μάς ακούγεται εφιαλτική. Ευτυχώς για εμάς, εύκολα τρικ και πρωτοποριακά προϊόντα μας επιτρέπουν να απολαύσουμε τις γεύσεις και τα αρώματα των αγαπημένων μας λαχανικών, χωρίς κόπο – και χωρίς δικαιολογίες.

Βάλτε τα στο ράφι για να μην… μείνουν στο ράφι

«Out of sight, out of mind», λένε οι αγγλόφωνοι. Δηλαδή, αν δεν βλέπεις κάτι, τελικά το ξεχνάς. Και έχουν απόλυτο δίκιο. Τοποθετώντας τα λαχανικά στην φρουτολεκάνη του ψυγείου μας, αυξάνουμε τις πιθανότητες να παραμείνουν εκεί μέχρι τη στιγμή που θα μετακινηθούν… στον κάδο των σκουπιδιών. Αντιθέτως, αν τα βλέπουμε, τους επιτρέπουμε και να μας «δελεάσουν».

Pasta… βράστα

Δεν ήταν ποτέ μυστικό: Ένα από τα πιο απολαυστικά και εύκολα πιάτα, η λατρεμένη μας μακαρονάδα, γινόταν πάντοτε και το «όχημα» για να αυξήσουμε τα λαχανικά που τρώμε, προσθέτοντας όσο περισσότερα μπορούσαμε σε σάλτσες και γαρνιτούρες. Τώρα αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο, μέσα από πρωτοποριακά plant-based προϊόντα, όπως τα νέα ζυμαρικά Melissa με Λαχανικά, που αποτελούνται αποκλειστικά από σιμιγδάλι και πολτό φρέσκων λαχανικών. Με άλλα λόγια είναι 100% φυτικής προέλευσης, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες, επομένως αποτελούν και μια ιδιαιτέρως υγιεινή επιλογή.

Και το καλύτερο είναι ότι κυκλοφορούν σε τρεις διαφορετικές εκδοχές (καρότο, παντζάρι και σπανάκι) που τους χαρίζουν τα εντυπωσιακά τους χρώματα, αλλά και την υπέροχη γεύση τους – δεν θα σας κρύψουμε ότι υπάρχουν μέρες που απλώς τα βράζουμε και τα απολαμβάνουμε σκέτα. Οι πολύχρωμες, κεφάτες συσκευασίες τους θα σας βοηθήσουν να τα εντοπίσετε από μακριά στο ράφι του σουπερμάρκετ.

Ας νικήσουν τα καλύτερα

Ακόμη και αν δεν συμπαθείτε πολύ τα οπωροκηπευτικά, καλό είναι να αποφεύγετε την απόδοση… συλλογικών ευθυνών. Τι θέλουμε να πούμε; Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν τουλάχιστον δυο-τρία λαχανικά που ενθουσιάζουν τον ουρανίσκο σας. Εξερευνήστε συνταγές που τα αναδεικνύουν και σταδιακά πειραματιστείτε και με εκείνα που δεν απολαμβάνετε εξίσου. Για παράδειγμα, αν αντιπαθείτε το μπρόκολο, ίσως σας ξαφνιάσει το πόσο νόστιμο γίνεται σε συνδυασμό με γαρίδες και νουντλς.

Πριν πεινάσετε, ψιλοκόψτε

Ξέρουμε ότι είναι γενικώς καλύτερο να τρώμε τα λαχανικά μας αμέσως μόλις κοπούν, προκειμένου να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ξέρετε, όμως, τι άλλο ξέρουμε; Είναι σαφώς προτιμότερο να καταναλώσουμε τα λαχανικά μας ακόμη και ολόκληρες ημέρες μετά την προετοιμασία τους, παρά να μην τα φάμε καθόλου. Αφιερώστε λίγη ώρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για όλα τα ψιλοκοψίματα – ή ακόμη και τα τσιγαρίσματα – της εβδομάδας, και σας εγγυόμαστε ότι δεν θα το σκεφτείτε δεύτερη φορά πριν ετοιμάσετε στα γρήγορα μια νόστιμη και υγιεινή σάλτσα για τα αγαπημένα σας Melissa με Λαχανικά.

Γαρνίρετε αδιακρίτως

Ας το παραδεχτούμε: Δεν υπάρχει γεύμα που να μην συνδυάζεται τέλεια με μια σαλάτα. Και δεν χρειάζεται αυτή η σαλάτα να περιλαμβάνει περίπλοκα dressing, ψητά λαχανικά και τυριά ή ιδιαίτερα κοψίματα. Μια χούφτα λαχανίδα, λίγο χοντροκομμένο ωμό σπανάκι ή μια ντοματούλα μαζί με κάθε γεύμα, θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε εντέλει το σύνολο των λαχανικών που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα.

https://www.youtube.com/watch?v=E5d80tSb8WY

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται

Σαλάτα για πρωινό; Ξέρουμε ότι είναι ελαφρώς… αιρετικό, όμως όχι απλώς γίνεται, αλλά ίσως αποτελεί και την ιδανική επιλογή για να φτάσετε κοντά στην ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών πριν καν ξεκινήσετε για το γραφείο. Αν δεν θέλετε να πειραματιστείτε τόσο πολύ, υπάρχουν και πιο συμβατικές λύσεις: Ετοιμάστε μια γρήγορη ομελέτα με ψιλοκομμένα λαχανικά ή ακόμη καλύτερα ένα λαχταριστό smoothie με σπανάκι και φρούτα. Το σώμα σας θα σας ευχαριστεί!

Ανακαλύψτε περισσότερες ιδέες για θρεπτικά πιάτα με λαχανικά εδώ.