Εκατό τοις εκατό προστασία από τη μέτρια ή σοβαρή Covid-19 και 90,4% έναντι της συμπτωματικής νόσου προσφέρει το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής δοκιμής σε ΗΠΑ και Μεξικό.

Το εμβόλιο βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία από όσα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα κατά της Covid-19 και μπορεί να αποθηκευτεί σε απλό ψυγείο για έξι μήνες, ή ακόμα και εκτός ψυγείου για 24 ώρες, πλεονέκτημα που αναμένεται να βοηθήσει στη μάχη κατά της πανδημίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ευρώπη δεν έχει παραγγείλει το εμβόλιο της Novavax, όμως η εταιρεία έχει δεσμευτεί να προσφέρει 110 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ, 200 εκατ. δόσεις για άλλες πέντε Δυτικές κυβερνήσεις και 350 εκατ. δόσεις στο πρόγραμμα Covax για τον εμβολιασμό των φτωχότερων χωρών.

Το Ινστιτούτο Serum της Iνδίας έχει εξασφαλίσει άδεια παραγωγής του εμβολίου και πρόκειται να προσφέρει στο Covax ακόμα 750 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Novavax.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εμβολίου με 1,6 δισ. δολάρια, όμως η εταιρεία καθυστέρησε να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ λόγω προβλημάτων παραγωγής.

Σε αντίθεση με τα σημερινά εμβόλια, τα οποία μεταφέρουν στα ανθρώπινα κύτταρα γενετικό υλικό του ιού, το εμβόλιο της Novavax περιέχει την ίδια την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα. Η πρωτεΐνη αναγνωρίζεται ως αντιγόνο και το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα εναντίον της.

Στην κλινική δοκιμή που ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ, το εμβόλιο εξετάστηκε έναντι οκτώ διαφορετικών στελεχών του SARS-CoV-2, αν και η εταιρεία δεν διευκρίνισε ποια είναι η αποτελεσματικότητα σε κάθε στέλεχος ξεχωριστά.

Σε προηγούμενη κλινική μελέτη στη Βρετανία, αναφέρει το Science, το εμβόλιο της Novavax έδωσε αποτελεσματικότητα 96% έναντι του αρχικού πανδημικού στελέχους και 86% έναντι του βρετανικού στελέχους Άλφα. Στην περίπτωση όμως του νοτιοαφρικανικού στελέχους Βήτα, το οποίο έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε δραματικά στο 49%.

Η Novavax αναπτύσσει τώρα νέα βερσιόν του εμβολίου κατά του στελέχους Βήτα, εμβόλιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτική δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό με διαφορετικό σκεύασμα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις δοκιμές με πειραματόζωα και αναπτύσσει τώρα νέες βερσιόν του εμβολίου και για άλλες παραλλαγές του κοροναϊού.