Διεθνής επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι οι πάγοι λιώνουν δύο φορές ταχύτερα την τελευταία εικοσαετία, ενώ παράλληλα επιταχύνεται σημαντικά η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Την ίδια ώρα, η έκθεση για την κλιματική κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει με βεβαιότητα ότι η θερμοκρασία στη Γηραιά Ηπειρο κινείται ανοδικά. Συγκεκριμένα, τη χρονιά που μας πέρασε σημειώθηκε ρεκόρ ζέστης και καταιγίδων, καθώς η Αρκτική θερμαίνεται ασυνήθιστα, επηρεάζοντας σημαντικά το ευρωπαϊκό κλίμα.

Και ενώ μπορεί να φαίνεται σαν μια ανυπέρβλητη κατάσταση ή κάτι που πρέπει να απασχολεί κυρίως τους νομοθέτες και τους πολιτικούς, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε από την άνεση του σπιτιού σας ώστε να προστατεύσετε το περιβάλλον. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο ή χρήμα προκειμένου να κάνετε το σπίτι σας πιο οικολογικό. Σίγουρα, θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα ή να επενδύσετε σε λευκές συσκευές με οικολογικό σχεδιασμό, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε αλλάζοντας απλώς μερικές μικρές, καθημερινές συνήθειες της οικογένειάς σας.

Οι κινήσεις που θα κάνουν το σπίτι σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον

*Ανακυκλώστε σωστά

Είτε πρόκειται για το κινητό σας τηλέφωνο είτε για μπαταρίες (καλύτερα βέβαια να προτιμήσετε τις επαναφορτιζόμενες) είτε για συσκευασίες προϊόντων, φροντίστε να ανακυκλώνετε πετώντας το κάθε αντικείμενο στον σωστό ειδικό κάδο.

Τι ανακυκλώνεται στον μπλε κάδο:

Πλαστικές συσκευασίες από νερά, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, γιαούρτι, βούτυρο, σαμπουάν, είδη καθαρισμού, φιλμ περιτυλίγματος κ.ά. Γυάλινες συσκευασίες από αλκοολούχα ποτά, νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, κρασί, βαζάκια τροφίμων κ.ά.

Χάρτινες συσκευασίες από γάλα, δημητριακά, μπισκότα, απορρυπαντικά, χαρτοκιβώτια συσκευών (π.χ. τηλεοράσεις, ψυγεία) κ.ά.

Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες από μπίρες και αναψυκτικά, κονσέρβες από λάδι, καφέ, γάλα εβαπορέ, ντοματοπολτό, ζωοτροφές κ.ά.

Τι δεν ανακυκλώνεται στον μπλε κάδο:

Στον μπλε κάδο δεν μπαίνουν τα κοινά σκουπίδια, όπως υπολείμματα τροφών, οικοδομικά υλικά, ξύλινα ή δερμάτινα αντικείμενα, σπασμένα γυαλιά, λερωμένες συσκευασίες φαγητού, χαρτί κουζίνας κ.λπ. Επίσης, δεν ανακυκλώνονται κομμάτια χαρτιού μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4.

Συμβουλές για σωστή ανακύκλωση

  • Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες και καθαρισμένες από υπολείμματα.
  • Τσακίστε ή διπλώστε όσες συσκευασίες μπορείτε ώστε να μειώσετε τον όγκο τους.
  • Βγάλτε τα καπάκια από τα μπουκάλια και πετάξτε τα και αυτά στον κάδο.
  • Αδειάστε τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα υλικά μέσα στον κάδο.

*Προτιμήστε το πλυντήριο πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων αφενός κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη, αφετέρου σας βοηθά να εξοικονομήσετε περισσότερο νερό συγκριτικά με το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι. Προτού τοποθετήσετε τα πιάτα στο πλυντήριο αποφύγετε να τα ξεπλύνετε με νερό και προτιμήστε να τα τρίψετε με το σφουγγάρι ώστε να τα καθαρίσετε κάπως. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το πλυντήριό σας είναι γεμάτο προτού το ρυθμίσετε για πλύση.

*Επιλέξτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα

Αν ζείτε σε πολυκατοικία, προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Μάλιστα, το ανέβασμα της σκάλας είναι μια πολύ καλή άσκηση για τους μηρούς και τους γλουτούς σας.

*Περιορίστε τη χρήση του φούρνου

Το να ζεσταίνετε τον φούρνο σας για λίγες φέτες ψωμί ή μια μικρή μερίδα φαγητού δεν μια οικολογική κίνηση. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε την τοστιέρα ή ένα αντικολλητικό τηγάνι.

*Κλείστε τα φώτα

Μην αφήνετε τα φώτα στα δωμάτια ανοιχτά να καίνε χωρίς λόγο όταν δεν είστε εκεί. Ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της οικολογίας είναι η ενεργειακή σπατάλη.

*Τακτοποιήστε ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς σας

Με αυτόν τον τρόπο ο πάροχός σας δεν θα χρειάζεται να σας στέλνει ταχυδρομικά τους λογαριασμούς, ούτε να τους εκτυπώνει.

*Φροντίστε να κλείνετε τη βρύση όταν δεν τη χρησιμοποιείτε

Οταν κάνετε μπάνιο, όταν ξυρίζεστε και όταν πλένετε τα χέρια ή τα δόντια σας, μην ξεχνάτε να κλείνετε τη βρύση όταν δεν τη χρησιμοποιείτε, ακόμη κι αν πρόκειται να την ανοίξετε πάλι ύστερα από λίγο. Με αυτή τη μικρή αλλαγή μακροπρόθεσμα εξοικονομείτε σημαντική ποσότητα νερού.

*Χρησιμοποιήστε πάνινη τσάντα για τα ψώνια σας

Ηδη έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού πλέον πληρώνουμε για κάθε πλαστική σακούλα που χρησιμοποιούμε για τα ψώνια μας. Επομένως, η πιο οικονομική και οικολογική λύση είναι να προμηθευτείτε μια πάνινη τσάντα, την οποία μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας όταν βγαίνετε για ψώνια.

*Επιδιορθώστε τις βρύσες που στάζουν

Ετσι θα εξοικονομήσετε νερό και χρήματα.

*Μην παίρνετε το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις

Αφήνοντας το αμάξι σας στο σπίτι, θα γλιτώσετε χρήματα, θα κάνετε καλό στο περιβάλλον και θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση. Ξεκινήστε να περπατάτε μέχρι τους κοντινούς προορισμούς ή να μετακινείστε με ποδήλατο και έτσι θα αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα χωρίς καν να το καταλάβετε.

*Αγοράστε επαναχρησιμοποιήσιμο κύπελλο καφέ

Αν αγοράζετε κάθε ημέρα καφέ απ’ έξω, χρησιμοποιείτε – και στη συνέχεια πετάτε – περίπου 360 χάρτινα και πλαστικά κύπελλα καφέ. Η λύση, λοιπόν, είναι να προμηθευτείτε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο κύπελλο καφέ. Μάλιστα, υπάρχουν διαθέσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια (π.χ. από bamboo), ώστε να κάνετε τον καφέ σας ακόμη πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

*Επιλέξτε εποχικά φρούτα και λαχανικά

Τα εποχικά τοπικά φρούτα και λαχανικά όχι μόνο είναι πιο νόστιμα, αλλά είναι επίσης πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού έχουν διανύσει μικρότερη απόσταση μέχρι το πιάτο σας.

*Περιορίστε την κατανάλωση κρέατος

Αν και δεν είναι ανάγκη να βγάλετε το κρέας από τη διατροφή σας, καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωσή του, αφού η παραγωγή κρέατος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον συγκριτικά με την παραγωγή δημητριακών, λαχανικών και οσπρίων.

*Περιορίστε τη χρήση χαρτιού κουζίνας

Κόψτε παλιές μπλούζες που δεν φοράτε πλέον και αξιοποιήστε τες ως πετσέτες κουζίνας, ώστε να περιορίσετε τη χρήση χαρτιού.

*Σταματήστε να εκτυπώνετε

Δεδομένου ότι ζούμε στο 2021 και τα πάντα είναι ψηφιακά, καλό είναι να αποφεύγετε να εκτυπώνετε έγγραφα και να περιορίζεστε στην ηλεκτρονική μορφή τους.

*Ψωνίστε vintage

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να αναβαθμίσετε τον χώρο σας, επισκεφθείτε το κοντινό σας thrift shop προκειμένου να αναζητήσετε κάτι που σας αρέσει. Η αγορά vintage κομματιών κινείται στη λογική της μείωσης της υπερπαραγωγής, ενώ παράλληλα σας εξασφαλίζει ότι έχετε ένα ιδιαίτερο αντικείμενο στο σπίτι σας.

*Μειώστε τη σπατάλη τροφίμων

Το φαγητό έχει υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι απαιτείται πολλή ενέργεια μέχρι να φτάσει μαγειρεμένο στο πιάτο σας, ενώ 1,3 δισ. τόνοι φαγητού παγκοσμίως καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσαρμόσετε την ποσότητα του φαγητού που μαγειρεύετε βάσει των μερίδων σας, προκειμένου να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων.