Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής ανοσολογικής αντίδρασης του σώματος σε τραυματισμό ή εισβολή από αυτό που το σώμα αντιλαμβάνεται ως επικίνδυνα παθογόνα, που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες. Ενώ η φλεγμονή λοιπόν μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος, η παρατεταμένη ή περιττή φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών ή επιδεινώνοντάς τες, όπως καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άσθμα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, καρκίνος, χρόνιος πόνος και πολλές άλλες. Γενικά όποια πάθηση περιέχει το συνθετικό -ίτιδα υποδηλώνει κατάσταση φλεγμονής (π.χ. βρογχίτιδα, ρινίτιδα κ.τ.λ.).

Τα φάρμακα θεραπεύουν τη φλεγμονή;
Το δυτικό φάρμακο παρέχει θεραπείες για φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα κορτικοστεροειδή. Αυτά τα φάρμακα δρουν με την καταστολή της φυσικής ανοσολογικής αντίδρασης του σώματος, εμποδίζοντας έτσι τη φλεγμονή και τον πόνο. Το θέμα όμως είναι ότι παρέχουν συνήθως ευπρόσδεκτη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση αλλά δεν αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία της φλεγμονής, ενώ η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες ενοχλητικές παρενέργειες.

Πώς μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει;
Ο βελονισμός θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων πόνου και χρόνιων παθήσεων, όπως η φλεγμονώδη νόσος του εντέρου, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, το άσθμα και πολλές άλλες. Η εν λόγω μέθοδος μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα επηρεάζοντας τις κυτοκίνες του σώματος, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που εκκρίνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των κυττάρων. Ορισμένες κυτοκίνες προάγουν μια φλεγμονώδη απόκριση και ο βελονισμός μειώνει τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες και αυξάνει τις αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες. Βοηθά επίσης στο να διεγείρει την απελευθέρωση των φυσικών φονευτών του πόνου του οργανισμού, ή των ενδορφινών, για να μειώσει περαιτέρω τα επίπεδά του. Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, η φλεγμονή και ο πόνος εμφανίζονται όταν το αίμα και το τσι ή η ενέργεια της ζωής παρεμποδίζονται, με αποτέλεσμα το σώμα να αδυνατεί να θεραπευθεί. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της ροής του αίματος και της ενέργειας, επιτρέποντας έτσι στο σώμα να θεραπευθεί, ενώ μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή. Φανταστείτε ότι η φλεγμονή είναι σαν λιμνάζοντα υγρά του σώματος που στερεοποιούνται γιατί δεν έχουν διέξοδο και δεν κινούνται. Ο βελονισμός ξεμπλοκάρει τα κανάλια κίνησης των υγρών του οργανισμού και αυτά τελικά αποβάλλονται με τις φυσικές απεκκριτικές οδούς (ούρα, κόπρανα, απόχρεμψη κ.ά.).

Πώς αλλιώς μπορώ να μειώσω τη φλεγμονή;

Εδώ είναι μερικοί από τους φυσικούς τρόπους που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής.

Κουρκουμάς
Είναι ένα λαμπερό κίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα. Περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κουρκουμίνη, το οποίο έχει φανεί σε μελέτες ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής. Ο κουρκουμάς μπορεί να βρεθεί σε πολλά καταστήματα τροφίμων και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Πάρτε το ως συμπλήρωμα, χρησιμοποιήστε
το ως καρύκευμα σε αλμυρά πιάτα ή κάντε ένα τσάι κουρκούμης.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Ιδιαίτερα το EPA και το DHA έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα και έτσι μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, αρθρίτιδα, αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις κ.ά. Επιπλέον, τα ωμέγα 3 είναι χρήσιμα για τη βελτίωση των λειτουργιών του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Ωμέγα 3 μπορείτε να πάρετε μέσω της διατροφής σας, καταναλώνοντας δηλαδή τρόφιμα που αποτελούν πλούσιες πηγές αυτών, αλλά και μέσω συμπληρωμάτων. Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα 3 είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, ρέγκα), το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και ο λιναρόσπορος.

Διαχείριση του στρες
Μελέτες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει και να ενεργοποιήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που εισέρχονται στο
ρεύμα του αίματος, οδηγώντας έτσι σε αυξημένη φλεγμονή. Ως εκ τούτου, η διαχείριση του στρες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Ο βελονισμός είναι ένας μεγάλος φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία του άγχους και του στρες. Ορισμένες άλλες μέθοδοι για μείωση του στρες περιλαμβάνουν μέτρια άσκηση, διαλογισμό, γιόγκα και διαφραγματική αναπνοή.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα της αυθεντικής παραδοσιακής γιόγκα, θεραπεύτρια παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.