Η ναυτία ταξιδιού είναι ενοχλητική, ακατάστατη και τρομερά άβολη. Οι δραστηριότητες που πρέπει να είναι διασκεδαστικές, όπως τα καλοκαιρινά ταξίδια, μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε επεισόδια έντονης ζάλης και τάσης για εμετό.

Ευτυχώς, ο δρ. Niket Sonpal, γαστρεντερολόγος από την Νέα Υόρκη, που και ο ίδιος αντιμετωπίζει ναυτία, αποκαλύπτει μερικά (δοκιμασμένα) πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την κατάσταση. Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει.

Από τι προκαλείται η ναυτία ταξιδιού

«Το εσωτερικό αυτί είναι υπεύθυνο για την ικανότητά μας να διατηρούμε την ισορροπία μας και για να γνωρίζουμε που ακριβώς βρισκόμαστε στον χώρο με την τρισδιάστατη έννοια» εξηγεί ο δρ. Niket Sonpal.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις διαταράσσουν το εσωτερικό αυτί και στη συνέχεια εξαπατάται, νομίζοντας ότι κινούμαστε πάρα πολύ. Το υγρό και αυτά που ονομάζουμε οστάρια βγαίνουν εκτός ισορροπίας και στην συνέχεια η ανατροφοδότηση από αυτά μετατρέπεται σε συμπτώματα ζάλης και ναυτίας».

Τα καλά νέα είναι ότι τείνουμε να το ξεπερνάμε καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με τον ίδιο. Αν όμως, εξακολουθείτε να αισθάνεστε ναυτία στα ταξίδια σας, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να θεραπευτείτε, υπάρχουν τρόποι να το αποτρέψετε.

Έτσι θα την αποτρέψετε

Επιλέξτε θέση παραθύρου ή καθίστε μπροστά

Όταν το εσωτερικό σας αυτί παραπλανά το σώμα σας ότι κινείστε υπερβολικά, ένα πράγμα που βοηθά είναι να κοιτάζετε κάτι σταθερό όπως τον ορίζοντα ή το φτερό του αεροπλάνου. Αν παίρνετε λεωφορείο, αεροπλάνο ή τρένο, καθίστε στο παράθυρο. Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, προσπαθήστε να πιάσετε τη θέση του συνοδηγού.

Ο δρ. Niket Sonpal εξηγεί ότι υπάρχει περισσότερη κίνηση στο πίσω κάθισμα που κάνει τον ορίζοντα να φαίνεται πιο ασταθής. «Οι οδηγοί τείνουν να μην παρουσιάζουν ναυτία ακριβώς επειδή έχουν διαρκώς την προσοχή τους στο δρόμο και έχουν τον έλεγχο, οπότε ο συντονισμός χεριών – ματιών είναι συγχρονισμένος με τα αυτιά τους» αναφέρει.

Αφήστε το βιβλίο ή το κινητό

Βλέποντας τις λέξεις σε μια σελίδα να αναπηδούν καθώς διαβάζετε ενώ είστε σε αυτοκίνητο ή βλέποντας τους χαρακτήρες μιας σειράς να κινούνται ενώ βρίσκεστε στο αεροπλάνο, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι κινείστε ακόμη περισσότερο.

Εάν γνωρίζετε ότι αυτές οι συνήθειες επιδεινώνουν την κατάσταση, τότε προτιμήστε να κάνετε κάτι άλλο όσο ταξιδεύετε.

Δοκιμάστε την διαφραγματική αναπνοή

Επιβραδύνοντας τον ρυθμό αναπνοής σας και παίρνοντας αργές, βαθιές, διαφραγματικές ανάσες μπορείτε να «προλάβετε» την ναυτία. «Τα συχνότερα συμπτώματα της ναυτίας ταξιδιού, όπως η ζάλη, η εφίδρωση, οι εξάψεις και το αίσθημα αδυναμίας μοιάζουν πολύ σε εκείνα του άγχους» επισημαίνει ο δρ. Niket Sonpal.

Όταν αναπνέετε διαφραγματικά, αφήνετε την κοιλιά σας να γεμίσει με αέρα καθώς εισπνέετε και ισιώνετε με την εκπνοή σας χωρίς να κινείτε το στήθος σας.

Με προσοχή το φαγητό

Εάν είστε ευαίσθητοι στα γαλακτοκομικά, ίσως είναι καλύτερο να τα αποφύγετε πριν το ταξίδι σας. «Μείνετε μακριά από ορισμένα τρόφιμα που γνωρίζετε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ενοχλήσουν το στομάχι σας», προειδοποιεί ο δρ. Niket Sonpal.