Οι αλλαγές στα μάτια σας μπορούν να σηματοδοτήσουν προβλήματα όρασης, διαβήτη, στρες, μέχρι και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά μπορείτε πραγματικά να τα δείτε μόνοι σας – εφόσον ξέρετε τι πρέπει να αναζητήσετε.

Δείτε 8 καταστάσεις υγείας που μπορεί να αποκαλύψουν τα μάτια σας:

Ξαφνική θολή όραση

Μια απότομη και δραματική απώλεια όρασης μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος στη ροή του αίματος στο μάτι ή στον εγκέφαλό σας. Η άμεση ιατρική φροντίδα μπορεί να αποτρέψει σοβαρές βλάβες και μπορεί ακόμη και να σώσει τη ζωή σας. Ακόμη κι αν η όρασή σας βελτιωθεί γρήγορα, μπορεί να είναι προειδοποίηση για εγκεφαλικό επεισόδιο ή αρχή ημικρανίας.

Φουσκωμένα μάτια

Η νόσος του Graves κάνει τον θυρεοειδή αδένα σας να απελευθερώνει πάρα πολλές ορμόνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το πρόβλημα, καθώς και σε διπλή όραση ή απώλεια όρασης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια, απώλεια βάρους και τρέμουλο στα χέρια. Η φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική επέμβαση μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της ποσότητας των ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής σας, αλλά δεν θα θεραπεύσουν την υποκείμενη νόσο – και μπορεί να μην βοηθήσουν τα μάτια σας.

Σκιές, μυγάκια ή τριχάκια

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη, ο οποίος αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, μπορεί να προκαλέσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (όταν μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας διαρρέουν αίμα και άλλα υγρά).

Μπορεί να έχετε θολή όραση και να δυσκολεύεστε να δείτε τη νύχτα. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν λέιζερ για να σφραγίσουν τις διαρροές και να απαλλαγούν από τα ανεπιθύμητα νέα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την πλευρική σας όραση, αλλά μπορεί να σώσει την κεντρική σας όραση.

Δαχτυλίδι γύρω από τον κερατοειδή σας

Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται τόξο του κερατοειδούς, προκαλεί μια γκρι-λευκή γραμμή εναπόθεσης λίπους στο εξωτερικό άκρο του κερατοειδούς σας (μια καθαρή, καμπύλη επιφάνεια στο μπροστινό μέρος του ματιού σας που τον βοηθά να εστιάσει). Μερικές φορές, οι εναποθέσεις αυτές σχηματίζουν ένα πλήρες δαχτυλίδι. Εάν είστε μεγαλύτεροι, πιθανότατα δεν πρέπει να ανησυχείτε. Αλλά εάν είστε κάτω των 40 ετών, μπορεί να είναι σημάδι επικίνδυνα υψηλής χοληστερόλης.

Πτώση των βλεφάρων

Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα της μυασθένειας Gravis, η οποία κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτίθεται στους μύες σας και να τους αποδυναμώνει. Επηρεάζει τους μύες των ματιών, του προσώπου και του λαιμού σας περισσότερο από άλλους και μπορεί να δυσκολέψει τη μάσηση, την κατάποση ή ακόμη και την ομιλία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει αιμοκάθαρση για να μετριάσει τα συμπτώματά σας, αλλά αυτό δεν λειτουργεί για πολύ. Υπάρχει επίσης φάρμακο για αυτή την πάθηση. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θύμου αδένα.

Κίτρινα μάτια

Όταν το δέρμα και τα μάτια σας φαίνονται κίτρινα, αυτό ονομάζεται ίκτερος. Συχνά σημαίνει ότι έχετε ηπατικά προβλήματα και προκαλείται από υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης, κάτι που συνήθως προκαλείται όταν το συκώτι σας έχει φλεγμονή ή βλάβη. Η κακή διατροφή, ο καρκίνος, η μόλυνση και η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορούν να βλάψουν το συκώτι σας. Η θεραπεία κυμαίνεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή έως μεταμόσχευση ήπατος. Μικρές κίτρινες κηλίδες (όχι συνολικά κίτρινες) προκαλούνται από βλάβες που προκαλεί ο ήλιος και μπορούν να αφαιρεθούν με μια μικρή διαδικασία.

Συσπάσεις στα μάτια

Είναι εξαιρετικά συνηθισμένοι και σχεδόν πάντα αβλαβείς – συνήθως εξαφανίζονται μόνοι τους. Μπορεί να σχετίζονται με αλκοόλ, κόπωση, καφεΐνη, μη επαρκή ύπνο, άγχος ή κάπνισμα. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος του νευρικού σας συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Αλλά αν οι συσπάσεις συνδέονται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή άλλο πρόβλημα με το νευρικό σας σύστημα, θα είχατε και άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία στο περπάτημα, την ομιλία και το μπάνιο.

Νυχτερινή τύφλωση

Εάν είναι δύσκολο για εσάς να δείτε σε χαμηλό φωτισμό, ίσως χρειαστείτε γυαλιά ή μπορεί να έχετε καταρράκτη – μια φυσική απόρροια της γήρανσης. Αλλά η νυχτερινή τύφλωση δεν είναι συχνή μεταξύ των νεότερων ανθρώπων. Σε ασυνήθιστες συνθήκες, μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Α. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβαίνει εάν η διατροφή σας είναι φτωχή. Αντιμετωπίζεται με συμπληρώματα διατροφής ή δίαιτα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως γλυκοπατάτες, βοδινό συκώτι, σπανάκι, καρότα και κολοκύθες. Μια σπάνια αιτία είναι η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα.