Όταν έχετε καλή ευλυγισία αποφεύγετε τους πόνους, τις ενοχλήσεις και τους τραυματισμούς. Αυξήστε λοιπόν την ευλυγισία όλου του σώματός σας και ενδυναμώστε τους κοιλιακούς, τα χέρια και το στήθος σας με τις παρακάτω επτά ασκήσεις.

1η άσκηση

Το σώμα σας σε καθιστή θέση, με τα πόδια σας λυγισμένα στα γόνατα και τα πέλματα να εφάπτονται μεταξύ τους. Με το ένα σας χέρι το οποίο είναι λυγισμένο στον αγκώνα κρατάτε το αντίθετο χέρι, το οποίο είναι τεντωμένο και λίγο πιο πάνω από τον θώρακα. Το βλέμμα σας κοιτάζει μπροστά.

Μένετε σε αυτή τη θέση 12’’ και αλλάζετε χέρι. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, εκτελείτε άλλη μία φορά.

Διατείνετε ώμους και προσαγωγούς.

2η άσκηση

Το σώμα σας σε καθιστή θέση και τα πόδια σας οκλαδόν. Τα χέρια σας είναι τεντωμένα με φορά προς τα πάνω, ενώ οι παλάμες είναι ενωμένες στα δάχτυλα, με το εσωτερικό τους να κοιτάζει προς τα πάνω. Το βλέμμα σας κοιτάζει διαγώνια και ελαφρώς προς τα πάνω.

Στέκεστε σε αυτή τη θέση 12’’, ξεκουράζεστε και επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά.

Διατείνετε ορθό κοιλιακό, πλατύ ραχιαίο, δικέφαλο βραχιόνιο και πήχεις.

3η άσκηση

Το σώμα σας βρίσκεται σε καθιστή θέση με τα πόδια οκλαδόν. Τα χέρια σας είναι ενωμένα στις παλάμες με φορά προς τα πάνω. Γέρνετε από τη μία πλευρά και μένετε στη θέση που νιώθετε μία ελαφριά διάταση, κυρίως στους μυς της πλάτης και των πλευρών.

Μένετε σε αυτή τη στάση 10’’ και αλλάζετε πλευρά.

Διατείνετε πλατύ ραχιαίο, ραχιαίους, πλάγιους κοιλιακούς και δελτοειδείς (ώμους).

4η άσκηση

Το σώμα σας σε καθιστή θέση με τα πόδια οκλαδόν. Το βλέμμα σας κοιτάζει μπροστά, ενώ τα χέρια σας, τα οποία είναι ελαφρώς λυγισμένα στον αγκώνα, έχουν φορά προς τα πάνω, με τις παλάμες ενωμένες μεταξύ τους και τη μία να ασκεί πίεση στην άλλη.

Μένετε σε αυτή τη θέση 12’’, ξεκουράζεστε λιγάκι και επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά.

Γυμνάζετε στήθος και χέρια.

5η άσκηση

Το σώμα σας σε πρηνή κατάκλιση, με τις παλάμες των χεριών τα οποία είναι τεντωμένα να ακουμπούν στο στρώμα και τον κορμό να έχει μία μικρή έκταση προς τα πάνω. Το βλέμμα σας κοιτάζει μπροστά και το στήθος σας βρίσκεται προς τα έξω.

Στέκεστε σε αυτή τη θέση 12’’, ξεκουράζεστε και επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά.

Διατείνετε ορθό κοιλιακό, λαγονοψοΐτη και τους θωρακικούς μυς.

6η άσκηση

Το σώμα σας σε πλάγια στήριξη, με την παλάμη του ενός χεριού το οποίο είναι τεντωμένο να ακουμπά στο στρώμα, ενώ το άλλο χέρι είναι τεντωμένο με φορά κάθετη προς τα πάνω. Η σπονδυλική στήλη βρίσκεται σε ευθεία θέση, το βλέμμα είναι μπροστά, ενώ τα πέλματα των ποδιών ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο.

Στέκεστε σε αυτή τη θέση 15’’ και αλλάζετε πλευρά. Επειτα από ένα μικρό διάλειμμα, εκτελείτε άλλα δύο σετ σε κάθε πλευρά.

Γυμνάζετε πλάγιους κοιλιακούς και χέρι.

7η άσκηση

Το σώμα σας σε καθιστή θέση, με το ένα πόδι να βρίσκεται τεντωμένο μπροστά, ενώ το άλλο είναι λυγισμένο στο γόνατο με το πέλμα να ακουμπά στο εσωτερικό του μηρού του αντίθετου ποδιού. Γέρνετε τον κορμό σας προς τα μπροστά με το χέρι προτεταμένο προς το πέλμα μέχρι εκεί που σας επιτρέπει η ευλυγισία σας.

Μένετε σε αυτή τη θέση 12’’, αλλάζετε πόδι και ξεκουράζεστε. Μετά από το μικρό διάλειμμα, εκτελείτε την άσκηση άλλη μία φορά.

Διατείνετε δικέφαλο μηριαίο, προσαγωγό και πλατύ ραχιαίο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Αγνιάδη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής.