Αν και παρεξηγημένα, αν μαγειρευτούν σωστά τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι θεσπέσια

Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν είναι απλώς υγιεινά – είναι πραγματικά υγιεινά. Κι αυτό γιατί παρά τις λίγες θερμίδες που περιέχουν – λιγότερες από 40 ανά φλιτζάνι – παρέχουν μια απίστευτη ποσότητα θρεπτικών συστατικών: βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά καθώς και λίγη πρωτεΐνη.

Είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες περιλαμβάνοντας μόλις 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι (ωμά), συμπεριλαμβανομένων 3 γραμμαρίων φυτικής ίνας.

Ακολουθούν άλλοι 7 εντυπωσιακοί λόγοι για να τα εντάξετε στο διατροφικό σας πλάνο, καθώς και tips μαγειρικής που θα ερεθίσουν τους γευστικούς σας κάλυκες.

Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ

Ανά φλιτζάνι, τα μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν πάνω από 250% του συνιστώμενου ημερήσιου στόχου για βιταμίνη Κ. Εκτός του ότι βοηθά στην πήξη του αίματος, επιταχύνοντας την επούλωση των τραυμάτων, αυτή η θρεπτική ουσία συμβάλλει επίσης στην υγεία των οστών και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την απώλεια οστικής μάζας.

Πλούσια σε βιταμίνη C

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών παρέχει πάνω από το 150% του ελάχιστου ημερήσιου στόχου πρόσληψης βιταμίνης C. Αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό δρα ως αντιοξειδωτικό, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, την όραση και την απορρόφηση του σιδήρου. Ακόμη, είναι απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι αντιοξειδωτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι εθελοντές έτρωγαν περίπου δύο φλιτζάνια λαχανάκια Βρυξελλών την ημέρα, η βλάβη σε επίπεδο κυττάρων μειώθηκε κατά σχεδόν 30%.

Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή

Η αντιφλεγμονώδης δύναμη που έχουν τα λαχανάκια Βρυξελλών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις τους, που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες στο DNA, αποτρέπουν επίσης τη γήρανση και μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η παχυσαρκία.

Παρέχουν προστασία από ασθένειες

Οι ενώσεις στα λαχανάκια Βρυξελλών λειτουργούν σαν φυσικά αποτοξινωτικά, που σημαίνει ότι βοηθούν στην απενεργοποίηση των δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών ή στην γρηγορότερη απομάκρυνση τους από το σώμα. Επιπλέον, οι ενώσεις θείου στα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο έλκους, περιορίζοντας την υπερανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και την προσκόλληση των βακτηρίων στο τοίχωμα του στομάχου.

Συμβάλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην αντιοξειδωτική τους δύναμη και στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Οι ίνες βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν επίσης ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA) που έχει μελετηθεί για την πιθανή του ικανότητα να βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας της ινσουλίνης.

Πώς να ετοιμάσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών με νόστιμο τρόπο

Τα λαχανάκια Βρυξελλών εμφανίζονται συχνά στη λίστα με τα πιο απεχθή λαχανικά. Το πιθανότερο είναι αυτό να συμβαίνει επειδή έχουν καταναλωθεί βραστά – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια κάπως γλοιώδη εμπειρία.

Αν και παρεξηγημένα, εφόσον μαγειρευτούν σωστά τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι θεσπέσια!

Ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους για να τα απολαύσετε είναι ψητά στο φούρνο. Απλώς κόψτε τα σε φέτες ή τέταρτα, ραντίστε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο, θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε τα για 30 έως 40 λεπτά στους 200 βαθμούς, μέχρι τα εξωτερικά φύλλα να γίνουν χρυσά και ελαφρώς τραγανά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε και να προσθέστε τα φυλλαράκια στη σαλάτα του κηπουρού ή να τα σουβλίσετε ολόκληρα και να τα ψήσετε στη σχάρα. Χρησιμοποιήστε τα ξεφλουδισμένα λαχανάκια Βρυξελλών ως βάση σε άπαχη πρωτεΐνη, όπως ο σολομός ή οι φακές. Ή προσθέστε τα σε ομελέτες, τηγανητές πατάτες και σούπες.