Η διατήρηση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C καθώς μεγαλώνετε θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διατήρηση της μυϊκής σας μάζας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  Journal of Nutrition. Αναλύοντας δεδομένα περίπου 13.000 ανδρών και γυναικών σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη με επίκεντρο τον καρκίνο και τη διατροφή, οι ερευνητές εξέτασαν τις ηλικίες 42 έως 82 ετών και συνέκριναν τις διατροφικές προσλήψεις βιταμίνης C – επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ – και τη σκελετική μυϊκή μάζα. Βρήκαν θετικές συσχετίσεις μεταξύ των δύο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ισχυρότερη εστίαση στην πρόσληψη βιταμίνης C, ειδικά από τρόφιμα, μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση της μυϊκής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία.

Περισσότεροι μύς, λιγότερα προβλήματα

Η απώλεια σκελετικού μυός που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της πρόσφατης μελέτης, Alisa Welch, καθηγήτρια διατροφής στην Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου του East Anglia στο Ηνωμένο Βασίλειο.«Άτομα άνω των 50 χάνουν έως και 1 τοις εκατό της μάζας των σκελετικών μυών τους κάθε χρόνο, και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Το συναρπαστικό στα ευρήματά μας είναι ότι η βιταμίνη C είναι άμεσα διαθέσιμη και θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για πολλούς ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν» επισημαίνει.

Η απώλεια μυϊκής μάζας σχετίζεται με:

  • Αυξημένη αδυναμία.
  • Υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
  • Γενική αδυναμία.
  • Αυξημένο σωματικό λίπος.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία των κυττάρων και των ιστών του σώματος από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αλλοίωση των μυών εάν δεν ελεγχθούν.

Βιταμίνη C κατά της οστεοπόρωσης

Εκτός από τη μυϊκή μάζα, η βιταμίνη C έχει επίσης επισημανθεί σε μια άλλη πρόσφατη μετα-ανάλυση, δημοσιευμένη στο περιοδικό Nutrients, που σχετίζεται με τη γήρανση, αυτή τη φορά για το ρόλο της στην υγεία των οστών και ιδιαίτερα στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2000 και 2020 σχετικά με τη βιταμίνη C, τα αντιοξειδωτικά, τον μεταβολισμό των οστών, την οστεοπόρωση και την απώλεια οστών, εξετάζοντας συνολικά 66 μελέτες. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η βιταμίνη C φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στον μεταβολισμό των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αυτό είναι πιθανό επειδή η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι έχει θετική επίδραση στον σχηματισμό οστών διεγείροντας το κολλαγόνο και οδηγεί επίσης σε αυξημένη οστική πυκνότητα.

«Πηγές» βιταμίνης C

Τα τρόφιμα που αποτελούν «πηγές» της βιταμίνης C περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, τις κόκκινες πιπεριές, τις ντομάτες, τα ακτινίδια, τα λεμόνια, τις φράουλες αλλά και τα πορτοκάλια. Επιλογές όπως αυτές όχι μόνο ενισχύουν την πρόσληψη βιταμίνης C αλλά παρέχουν επίσης πολλές βιταμίνες, μέταλλα όπως και φυτικές ίνες. «Η υγιής γήρανση περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή» επισημαίνουν οι ερευνητές, προτρέποντάς μας να ξεκινήσουμε από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές.