Είτε είστε ένθερμος δρομέας είτε αγαπάτε τα βάρη στο γυμναστήριο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι εξαιρετική για την υγεία σας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη βελτίωση της ευεξίας σας από μέσα προς τα έξω, υπάρχει μια συγκεκριμένη προπόνηση που ξεχωρίζει: Η γιόγκα. Κι ενώ μπορεί να ξέρετε ήδη ότι αν προσθέσετε μερικές ασάνες στην καθημερινή σας ρουτίνα, θα αυξηθεί η ευλυγισία σας, αυτό δεν είναι το μόνο όφελος που θα αποκομίσετε από την ενασχόληση με τη γιόγκα.

Συνεχίστε λοιπόν το διάβασμα για να ανακαλύψετε τα εκπληκτικά οφέλη της γιόγκα, σύμφωνα πάντα με την επιστήμη.

Mπορεί να ωφελήσει άτομα με γνωστική εξασθένηση

Είτε ανησυχείτε ότι η μνήμη σας φθίνει είτε απλά θέλετε να διατηρήσετε το μυαλό σας αιχμηρό, η τακτική γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε γνωστικά σε φόρμα καθώς μεγαλώνετε.

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Geriatric Psychiatry διαπίστωσε ότι η γιόγκα βοήθησε στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας μεταξύ ατόμων με ήπιες γνωστικές βλάβες ή άνοια, ειδικά όσον αφορά στην προσοχή και τη λεκτική μνήμη.

Mπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα άτομα με άνοια και άλλες γνωστικές διαταραχές που μπορεί να ωφεληθούν από μερικούς… χαιρετισμούς στον ήλιο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Brain Plasticity διαπίστωσε ότι η τακτική γιόγκα σχετιζόταν με αλλαγές στον προμετωπιαίο φλοιό των ασκούμενων – μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη – καθώς και ότι υπήρχαν «υποσχόμενες πρώιμες ενδείξεις ότι η πρακτική της γιόγκα μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του εγκεφάλου».

Mπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως, αλλά η τακτική άσκηση της γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της πάθησης.

Μια ανασκόπηση έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Indian Heart Journal διαπίστωσε ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Μάζας Σώματος και της αρτηριακής πίεσης. «Η γιόγκα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου», συμπέραναν οι συγγραφείς της ανασκόπησης.

Mπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας

Εάν έχετε αρθρίτιδα που επηρεάζει τη φυσική σας ικανότητα να ολοκληρώνετε καθημερινές εργασίες, η προσθήκη λίγης γιόγκα στην τακτική ρουτίνα σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Μια μετα-ανάλυση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Medicine: Rheumatology διαπίστωσε ότι, μεταξύ 840 πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα μεταξύ 30 και 70 ετών, η γιόγκα βοήθησε στη βελτίωση της «σωματικής λειτουργίας, των συμπτωμάτων της νόσου και της δύναμης λαβής».

Mπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος

Αυτό το αίσθημα χαλάρωσης που παρατηρείτε μετά το μάθημα γιόγκα θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη συνολική ψυχική σας υγεία.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, σε μια ομάδα 226 ενηλίκων με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, η πρακτική της Κουνταλίνι γιόγκα για 12 εβδομάδες βρέθηκε ότι ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση του άγχους τους.