‘Οταν θέλετε να χάσετε βάρος ή σωστότερα να χάσετε λίπος, γνωρίζετε πάνω κάτω τι πρέπει να κάνετε: Να περιορίσετε το πρόχειρο φαγητό, να αποφεύγετε τη ζάχαρη, να πίνετε άφθονο νερό και να γυμνάζεστε τακτικά. Ωστόσο, υπάρχει μια fitness συμβουλή που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη όσον αφορά στην καύση λίπους: Ξεκινήστε τις προπονήσεις με βάρη.

Μπορεί παλαιότερα να κυριαρχούσαν οι άποψεις ότι τα βάρη «φουσκώνουν» και «δεν είναι για γυναίκες», στην πραγματικότητα όμως αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από διαδεδομένοι μύθοι και στερεοτυπικές αντιλήψεις.

Βάρη για μειωμένο σωματικό λίπος

Χτίζοντας πιο δυνατούς μυς μέσα από προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, κάνετε επίσης το σώμα σας πιο αποτελεσματικό στην καύση λίπους. Ο λόγος είναι απλός: Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό. Έτσι, τα βάρη θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, ενισχύοντας κατ’ επέκταση τον μεταβολικό σας ρυθμό, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας (δηλαδή χωρίς να κάνετε τίποτα απολύτως!).

Ειδικά αν σκεφτείτε ότι καθώς μεγαλώνετε μειώνεται η μυϊκή σας μάζα και κατ’ επέκταση ο μεταβολισμός σας, τότε είναι προφανές πόσο σημαντική είναι η μυϊκή ενδυνάμωση.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity και εξέτασε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, ηλικίας 60 ετών και άνω, διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων και προπόνησης με βάρη είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια λίπους από μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων σε συνδυασμό με το περπάτημα. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, οι συμμετέχοντες που έκαναν προπόνηση ενδυνάμωσης κατάφεραν να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα καθώς έχαναν λίπος.