Ακόμη κι αν επιλέγετε με προσοχή ποια τρόφιμα θα βάλετε στο καρότσι του σούπερ μάρκετ, αυτό δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσετε μια υγιεινή διατροφή. Βλέπετε, επίσης σημαντικός παράγοντας είναι το πώς μαγειρεύετε αυτές τις τροφές. Αν λοιπόν κάνετε κάποιο από τα παρακάτω λάθη στη μαγειρική, ήρθε η στιμή να το αλλάξετε ώστε να διατηρείτε αμείωτη τη διατροφική αξία των γευμάτων σας.

5 λάθη στη μαγειρική που μειώνουν τη διατροφική αξία των γευμάτων σας

Λάθος 1ο – Ζεσταίνετε υπερβολικά το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει θρεπτικά συστατικά που καταστρέφονται όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό, προσέξτε τη θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύετε το ελαιόλαδο, ώστε να επωφεληθείτε από τη θρεπτική του αξία.

Λάθος 2ο – Ξεφλουδίζετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά

Το ξεφλούδισμα των λαχανικών μπορεί να σας εμποδίσει να πάρετε πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη φλούδα τους. Μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας πολλών φρούτων και λαχανικών βρίσκεται στη φλούδα τους. Αυτό ισχύει για παράδειγμα για τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα μήλα, τα καρότα και τα αγγούρια. Προτού, λοιπόν, ξεκινήσετε το ξεφλούδισμα, ξανασκεφτείτε το.

Λάθος 3ο – Χρησιμοποιείτε πολύ αλάτι αντί για μπαχαρικά

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα άγευστα πιάτα και αν δεν είστε συνηθισμένοι στο μαγείρεμα είναι πολύ εύκολο να το παρακάνετε με το αλάτι προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας θα έχει γεύση. Χωρίς να θέλουμε να σας τρομάξουμε, η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει άμεσο ή έμμεσο πρόβλημα υγείας. Το νάτριο προσελκύει και συγκρατεί νερό. Ως αποτέλεσμα, η περίσσεια νατρίου στο σώμα προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυξάνει τον όγκο του αίματος, αύξηση η οποία κάνει την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα για να μετακινεί το αίμα μέσω των αγγείων, με αποτέλεσμα να αυξάνει την αρτηριακή πίεση, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και βότανα για να χαρίσετε πλούσια γεύση στο πιάτο σας. Η χρήση μπαχαρικών αντί του αλατιού μπορεί να κάνει το φαγητό σας πιο ενδιαφέρον και ξεχωριστό.

Λάθος 4ο – Αποφεύγετε όλα τα λιπαρά

Τα τελευταία χρόνια τα λιπαρά έχουν δαιμονοποιηθεί και κάπως έτσι κάθε φορά που ακούμε για «λιπαρά», το μυαλό μας πηγαίνει στα περιττά κιλά, την αυξημένη χοληστερόλη και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ενώ η υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων λιπαρών, των λεγόμενων κορεσμένων, έχει συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα υγείας και χρόνια νοσήματα, υπάρχουν και «καλά» λιπαρά, τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, τα οποία μας κάνουν και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.

Μην αποφεύγετε, λοιπόν, τα «καλά» λιπαρά, όπως αυτά που εντοπίζονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Λάθος 5ο – Ψήνετε υπερβολικά τα λαχανικά σας

Είναι αρκετά πιθανό το να μη λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά σας εάν τα έχετε ψήσει υπερβολικά. Μάλιστα, ορισμένες τροφές, όπως το μαρούλι, το μπρόκολο, η κόκκινη πιπεριά και το παντζάρι φαίνεται να είναι πιο θρεπτικές όταν τρώγονται ωμές. Σε γενικές γραμμές, το υπερβολικό μαγείρεμα των λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της τάξεως του 15-55% των θρεπτικών τους συστατικών.