Ας είναι ευτυχισμένο και εξελικτικά χρήσιμο, ευχάριστο και παραγωγικό το νεογέννητο έτος 2022. Ας είναι μια υγιής ψυχοσωματικά χρονιά που θα επιτρέψει σε όλους μας να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυναμικές μας και να θριαμβεύσουμε όπου και όπως ο καθένας από μας επιθυμεί περισσότερο.

Μια συχνή αιτία «αποτυχίας» των παραπάνω καθώς και των στόχων μας γενικότερα και ειδικότερα της υπονόμευσης της αυτοεκτίμησης και της αυτοεκπλήρωσής μας είναι η μεγαλεπήβολη στοχοθεσία της νέας χρονιάς.

Τα γνωστά σε όλους μας New Years’ Resolutions: «Θα κόψω το κάπνισμα», «θα ξεκινήσω διατροφή, γυμναστική κ.λπ.», «θα σταματήσω να…», «θα πάψω να…», «θα γίνω περισσότερο…» και η λίστα δεν έχει τέλος.

Και διερωτώμαι: Γιατί δεν τα έχω κάνει ήδη και περιμένω τη νέα χρονιά για να τα αλλάξω; Μάλλον είναι όπως το «θα ξεκινήσω δίαιτα από Δευτέρα». Με άλλα λόγια, είναι πράγματα, συμπεριφορές, αντιλήψεις, συνήθειες που με δυσκολεύουν πολύ και όλο «υπόσχομαι» στον εαυτό μου ότι θα τα αλλάξω.

Μάταια όμως. Οχι άλλες τέτοιες βαρυσήμαντες δηλώσεις-αποφάσεις λοιπόν για τη νέα χρονιά.

Κάντε τον απολογισμό σας και αναγνωρίστε τα στοιχεία του εαυτού σας καθώς και τους επιμέρους τομείς της ζωής που λειτουργούν εποικοδομητικά αλλά και όσα/όσους υπολειτουργούν ή και δυσλειτουργούν και με ήπιες, σταθερές και σταδιακές προσαρμογές κατακτήστε τις «κορυφές» σας.

Τι θα μας βοηθήσει λοιπόν σε αυτή τη διαδικασία;

Επικεντρωνόμαστε στην ενίσχυση των θετικών χαρακτηριστικών που διαθέτουμε και στις θετικές εμπειρίες που ήδη βιώνουμε. Με άλλα λόγια, εκτιμούμε και αξιολογούμε πολύ θετικά αυτά που κάνουμε καλά και τα ενισχύουμε ώστε να πολλαπλασιαστούν.

Επιβραβεύουμε/ενισχύουμε τις θετικές μας συμπεριφορές καθώς και αυτές των άλλων και αποφεύγουμε την κριτική και τη στοχοποίηση των «αρνητικών». Αντίθετα, σκεφτόμαστε θετικότερες εναλλακτικές/εκδοχές τους και τις εισάγουμε σταδιακά και σταθερά στην καθημερινή μας λειτουργία.

Υπενθυμίζω στον εαυτό μου και στους σημαντικούς μου άλλους ότι

* «Αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου και της ζωής μου. Ξέρω ότι υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω, έστω και μικρό».

* Συγχωρώ και απελευθερώνομαι».

* Αξίζω το καλύτερο, το δημιουργώ και το εγκαθιστώ στη ζωή μου».

* «Αποφασίζω και διαλέγω να είμαι ευτυχισμένη/ος μέσα από τις αποφάσεις/επιλογές μου».

* «Υπέροχες ευκαιρίες ανοίγονται για τη νέα χρονιά».

* Αξίζω να λαμβάνω αγάπη και να είμαι ευτυχισμένη/ος». Η αγάπη, η αποδοχή, η ευγνωμοσύνη που προσφέρω επιστρέφει σε μένα ως «καύσιμο» αυτοβελτίωσης.

* «Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου και τους άλλους και προσπαθώ να εξελίσσομαι καθημερινά».

* «Η οικογένεια και οι φίλοι μου με αγαπούν και με στηρίζουν και αμοιβαία τούς το ανταποδίδω και εγώ».

* Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια.

Εξάλλου, δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές και εύκολα βήματα προς την επιτυχία και την ευτυχία.

Η πίστη του καθενός από μας, όπως αυτή ορίζει τη ζωή ικανοποιητικά, όταν βιώνουμε αισθήματα θετικής ανατροφοδότησης από τον εαυτό μας και το περιβάλλον, όταν η αυτοεικόνα μας είναι θετική και εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες προοπτικής, κινητοποίησης, ελπίδας και επαρκούς αυτοπεποίθησης /υγιούς αυτοεκτίμησης, δημιουργούνται με συνέπεια τότε… αυτό το κλειδί (που εμείς κατασκευάζουμε) θα «ξεκλειδώσει» τη νέα χρονιά που ξεκινά.

Η «συνέπεια» στον εαυτό μας και η ψυχική ανοχή και αντοχή είναι οι ψυχικές δεξιότητες που θα μας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των επιθυμιών μας τη νέα χρονιά.