Αν ζαλίζεστε μόλις σηκωθείτε λόγω της ορθοστατικής υπότασης ή εξαιτίας μιας παροδικής μείωσης της αρτηριακής πίεσης με την ταυτόχρονη αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού, δεν είστε μόνοι, μιας και συμπτώματα, όπως η ζάλη και η απώλεια συνείδησης, επηρεάζουν έως και το 40% του γενικού πληθυσμού (όλες τις ηλικίες). Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει δύο απλές, φυσικές τεχνικές για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενεργοποιώντας τους κάτω μυς του σώματος πριν ή μετά την ορθοστασία.

Πριν σηκωθείτε… «τεντωθείτε»

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Heart Rhythm, το επίσημο περιοδικό της Heart Rhythm Society, της Cardiac Electrophysiology Society και της Pediatric & Congenital Electrophysiology Society, που δημοσιεύεται από την Elsevier. Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές διερεύνησαν τους σωματικούς ελιγμούς πριν ή μετά την ορθοστασία και την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση της πτώσης της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν νεαρές γυναίκες με ιστορικό λιποθυμίας αμέσως μετά την ορθοστασία, οι οποίες ολοκλήρωσαν τρεις ελιγμούς από καθιστή στάση, συμπεριλαμβανομένης μιας στάσης χωρίς παρέμβαση (έλεγχος) και δύο παρεμβάσεις.

Οι τεχνικές «PREACT» και «TENSE»

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο η προενεργοποίηση των μυών του κάτω μέρους του σώματος (μηροί) μέσω επαναλαμβανόμενων ανυψώσεων των γονάτων (τεντώνοντας τα πόδια) πριν από την ορθοστασία (PREACT) όσο και η σύσφιξη των μυών του κάτω μέρους του σώματος (μηροί και γλουτοί) σταυρώνοντας τα πόδια και σφίγγοντάς τα πάλι μετά την ορθοστασία (TENSE) βελτιώνουν αποτελεσματικά την πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό οδήγησε σε μείωση των συμπτωμάτων κατά την ορθοστασία. «Η μελέτη μας παρέχει νέες και χωρίς κόστος τεχνικές διαχείρισης συμπτωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς με ορθοστατική πίεση για να την διαχειριστούν» αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Δεδομένου ότι είναι σωματικός ελιγμός, απαιτείται απλώς η κίνηση από τα κάτω άκρα του σώματος, τα οποία μπορείτε να μετακινήσετε ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε για να καταπολεμήσετε τα συμπτώματά σας».