Η γιόγκα (yoga) έχει πολλά οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους και της προετοιμασίας του σώματός σας για τον τοκετό, υπάρχουν, όμως και κάποιες στάσεις, που είναι καλύτερο να αποφύγετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το σώμα σας δεν είναι το ίδιο όταν κουβαλάτε ένα μωράκι που μεγαλώνει, αναπτύσσεται και μαζί του οι ανάγκες του.

Μπορώ να κάνω yoga όσο είμαι έγκυος;

Τα εσωτερικά σας όργανα μετατοπίζονται και συμπιέζονται προκειμένου να δημιουργηθεί επιπλέον χώρος, όσο μεγαλώνει μέσα σας το μωράκι σας. Επιπλέον, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών σας μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικές σωματικές αισθήσεις και το σώμα σας να αντιδρά διαφορετικά από ό, τι μπορεί να έχετε συνηθίσει.

Εάν ακολουθείτε ήδη μια καθιερωμένη πρακτική γιόγκα, δεν χρειάζεται να την εγκαταλείψετε εντελώς όταν μείνετε έγκυος.Πολλές στάσεις θα είναι ασφαλείς ενώ άλλες μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν ή να παραλειφθούν. Είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε τον εκπαιδευτή σας ότι είστε έγκυος.

Στην περίπτωση που δεν έχετε κάνει γιόγκα, μπορείτε να δοκιμάσετε την προγεννητική. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας πριν να ξεκινήσετε.

Ποιες στάσεις να αποφύγετε

«Οι στάσεις που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γενικά κάθε στάση που ασκεί πίεση στην κοιλιά» επισημαίνει η Aylin Guvenc, καθηγήτρια προγεννητικής γιόγκα και pilates.

«Άλλες θέσεις που πρέπει καλύτερα να αποφύγετε είναι οι στροφές, που ασκούν πίεση στα όργανα και αργότερα στην εγκυμοσύνη οι στάσεις που θα πρέπει να παραμένετε ξαπλωμένη ανάσκελα που μπορεί να περιορίσουν την κυκλοφορία».

Ενώ είστε έγκυος, καλύτερα αποφύγετε:

  • Στάσεις που ασκούν πίεση στην κοιλιά.
  • Βαθιές στροφές.
  • Στάσεις που πρέπει να ξαπλώσετε ανάσκελα (αργότερα στην εγκυμοσύνη).