Όλοι γνωρίζουμε τα κλασικά συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης, μπορεί να έχετε καθυστέρηση, να αισθάνεστε πόνο στο στήθος σας, κράμπες, κούραση, υπνηλία ή και ναυτία. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα, τα οποία μπορεί να τα βιώνετε και να μην το συνειδητοποιείτε.

Εξάψεις και εφίδρωση, σημάδι εγκυμοσύνης;

Καθώς κυοφορείτε, η θερμότητα του σώματος και η ροή του αίματος αυξάνονται, για να φιλοξενήσει καλύτερα το μωράκι που θα μεγαλώσει μέσα σας. Η επιδερμίδα σας θα λάμπει, τα μάγουλά σας θα είναι πιο ρόδινα από ποτέ και ενδεχομένως να βιώνετε εξάψεις.

Παράλληλα μπορεί να διαπιστώσετε ότι ιδρώνετε περισσότερο. Δεν το βιώνουν όλες οι γυναίκες, αλλά μην ανησυχείτε καθώς θεωρούνται φυσιολογικές ενδείξεις.

Φούσκωμα

Ορισμένες γυναίκες έχουν έντονο φούσκωμα και αέρια, ακόμα και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι το αποτέλεσμα της παραγωγής της προγεννητικής ορμόνης ρελαξίνης που χαλαρώνει τους συνδέσμους σας καθώς και την κοιλιά σας.

Όχι μόνο η ρελαξίνη συμβάλλει στην αύξηση του αερίου, αλλά και η προγεστερόνη, η οποία χαλαρώνει τους μύες, συμπεριλαμβανομένων των εντερικών. Έτσι, η πέψη γίνεται πιο αργή, οδηγώντας σε μετεωρισμό και φούσκωμα.

Ζάλη

Η ζάλη και η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να επανέλθει ξανά και ξανά. Μπορεί ξαφνικά να νιώσετε έντονη ζάλη ενώ προηγουμένως δεν είχατε κάποιο άλλο σύμπτωμα. Ορισμένες γυναίκες μάλιστα, μπορεί να το βιώνουν ακόμη και κατά τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης τους και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Ημικρανίες

Οι γυναίκες έχουν μια περίπλοκη σχέση με τις ημικρανίες, καθώς όπως αναφέρουν ειδικοί, πάνω από το 25% των γυναικών εμφανίζουν ημικρανίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μεταξύ των μεγαλύτερων παραγόντων για ημικρανίες είναι οι ορμονικές αλλαγές.

Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου 10-20% των εγκύων γυναικών εμφανίζουν ημικρανίες με ή και χωρίς αύρες.