Ειδικά τις κρύες ημέρες του χειμώνα, πολλοί είναι εκείνοι που βιώνουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικό όταν πρέπει να φέρετε εις πέρας ένα επαγγελματικό task ή να αποδώσετε στις προπονήσεις σας. Η έλλειψη ύπνου είναι ένα πρόβλημα, φυσικά, αλλά και η διατροφή σας επηρεάζει καθοριστά τα επίπεδα ενέργειάς σας. Αν λοιπόν νιώθετε «πεσμένοι» αυτήν την περίοδο, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για μια έξτρα ώθηση στην ενέργειά σας.

4 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι να αυξήσετε την ενέργειά σας

Βάλτε στη διατροφή σας το ακτινίδιο

Ναι, το ακτινίδιο. Τρώγοντας ακτινίδιο μια ώρα πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Advances in Nutrition, αυτή η νυχτερινή συνήθεια οδήγησε σε περίπου 35 ακόμη λεπτά ύπνου. Το όφελος που προάγει τον ύπνο μπορεί να σχετίζεται με την υψηλή συγκέντρωση του φρούτου σε σεροτονίνη – μια πρόδρομη ουσία για την ορμόνη μελατονίνη, η οποία ελέγχει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, μπορείτε εύκολα να ακολουθήσετε αυτή την προσέγγιση.

Βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε αρκετό σίδηρο

Μπορεί να γνωρίζετε ότι η αναιμία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση, αλλά ακόμη και τα ελαφρώς χαμηλά επίπεδα σιδήρου θα μπορούσαν να είναι εξουθενωτικά, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition. Εάν είστε συνεχώς κουρασμένοι αλλά κοιμάστε επαρκώς, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο των επιπέδων σιδήρου στο αίμα σας. Οι ζωικές πηγές σιδήρου, όπως το άπαχο βοδινό κρέας, απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό, αλλά η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C μαζί με φυτικές πηγές σιδήρου μπορεί να αυξήσει την απορρόφησή του. Για παράδειγμα, μετά από ένα πιάτο φάκες, στίψτε και πιείτε χυμό πορτοκαλιού.

Γεμίστε ξανά το παγούρι σας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews διαπίστωσε ότι η αφυδάτωση συνδέεται σταθερά με χειρότερη διάθεση, εντονότερο αίσθημα κόπωσης και μειωμένη εγρήγορση. Όταν δεν προσλαμβάνετε το νερό που χρειάζεστε, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να προσαρμοστεί στην έλλειψη, η οποία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας.

Πάρτε λίγο αέρα

Όταν αισθάνεστε νωθροί, μια γρήγορη βόλτα έξω αντί να πάτε στην καφετιέρα μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι περνούν μόλις 20 λεπτά σε εξωτερικούς χώρους αυξάνεται η ενέργειά τους. Άλλωστε, το να βγείτε έξω και να αλλάξετε σκηνικό είναι αναζωογονητικό τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό σας. Εάν δεν μπορείτε να βγείτε σε εξωτερικούς χώρους, φροντίστε το φως του ήλιου να εισέρχεται στο γραφείο ή το σπίτι σας.