Όλοι θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο συνδυασμός τριών στοιχείων είναι αρκετός για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 61%.

Ποια στοιχεία μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Σύμφωνα με την νέα έκθεση στο περιοδικό Frontiers of Aging, ο συνδυασμός τριών στοιχείων, η άσκηση, τα ωμέγα-3 και η βιταμίνη D, θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα να αναπτύξετε επιθετικούς καρκίνους έως και 61%. Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν 2.157 συμμετέχοντες, 70 ετών και άνω, για τρία χρόνια στην Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελβετία.

Στόχος των ερευνητών ήταν να παρατηρήσουν τον αντίκτυπο των ημερήσιων δόσεων ωμέγα-3, βιταμίνης D3 και εύκολων ασκήσεων ενδυνάμωσης στο σπίτι σε κάθε άτομο. Οι εν λόγω παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές ομάδες για να καθοριστεί ποια μέθοδος (ή συνδυασμός μεθόδων) θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα διηθητικού καρκίνου (ο διηθητικός καρκίνος είναι όταν η ασθένεια εξαπλώνεται πέρα από την περιοχή του ιστού από όπου ξεκίνησε, μετακινούμενος στους υγιείς ιστούς γύρω του).

Σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από την μελέτη, ο συνδυασμός ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης D3 και άσκηση προστάτευσε τους συμμετέχοντες από την ανάπτυξη διηθητικού καρκίνου. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι όταν ο συνδυασμός των τριών αυτών στοιχείων είναι τακτικός, ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να μειωθεί κατά ένα εντυπωσιακό 61%.

Μερικές ακόμα συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:

Διακοπή καπνίσματος

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, την στιγμή που το 79% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε προληφθεί. Δύο είναι οι τύποι του καρκίνου του πνεύμονα, ο μικροκυτταρικός και ο μη μικροκυτταρικός και οι δύο μάλιστα, συνδέονται με το κάπνισμα.

Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα στους πνεύμονες «προσβάλλονται» από τις καρκινογόνες ουσίες στον καπνό των τσιγάρων. Αν και τα κύτταρα μπορεί να μην είναι καρκινικά ή να βρίσκονται στο προ-καρκινικό στάδιο για αρκετό καιρό, η συνέχεια του καπνίσματος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές, μετατρέποντας ένα προ-καρκινικό κύτταρο σε καρκινικό.

Παρακολουθούμε το βάρος μας

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, περίπου 22.800 περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο με την προϋπόθεση της διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να σας δώσει μια γενική ένδειξη για το εάν πρέπει ή όχι να χάσετε βάρος, με το 18,5 – 25 να θεωρείται υγιές ενώ άνω το 25 εμπίπτει στην κατηγορία υπέρβαρων και άνω των 30 συνήθως ταξινομείται στους παχύσαρκους.