Χάνουμε διαρκώς νερό, κατά την διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης ειδικά σε μια ζεστή ημέρα, όπως η σημερινή ή και εξαιτίας της έντονης γυμναστικής. Το σώμα μπορεί επίσης να αποβάλλει μεγάλη ποσότητα υγρών μέσω της ούρησης. Η αφυδάτωση έχει διακυμάνσεις, ξεκινώντας από την ήπια ενώ μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα σοβαρή, διαταράσσοντας την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι είστε αφυδατωμένοι, ακόμα και όταν η απώλεια νερού είναι ήπια.

Τα σημάδια της αφυδάτωσης στο σώμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα κάνει πράγματι καλή δουλειά στο να σας προειδοποιεί ότι τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού είναι χαμηλά. Εξάλλου, η αφυδάτωση μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Επομένως, η μη κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, εγκεφαλική ομίχλη ή σύγχυση, κόπωση, εναλλαγές της διάθεσης, ζαλάδα και ζάλη.

Οι ειδικοί προσθέτουν επίσης ότι καθώς το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στη λίπανση των αρθρώσεων και των μυών σας, η έλλειψη νερού μπορεί επίσης να σας προκαλέσει πόνους στις αρθρώσεις και δυσκαμψία ή κράμπες στους μύες και τους συνδέσμους σας. Μερικά άλλα σημάδια είναι ξηροστομία, η ξηρή επιδερμίδα, η αυξημένη δίψα.

Έχοντας υπόψη σας τα παραπάνω θα μπορείτε να αναγνωρίσετε αν πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού. Για παράδειγμα, αν αρχίσετε να νιώθετε μια ανησυχητική μυϊκή κράμπα ή πονοκέφαλο στην μέση της ημέρας, αναλογιστείτε πόσο νερό έχετε πιει μέχρι στιγμής και δράστε αναλόγως.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Ενώ το να ακούτε το σώμα σας είναι σημαντικό, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επαρκής ημερήσια πρόσληψη υγρών για έναν υγιή ενήλικα που ζει σε εύκρατο κλίμα είναι περίπου 11,5 φλιτζάνια την ημέρα για τις γυναίκες και 15,5 φλιτζάνια για τους άνδρες. Αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το πόσο ασκείστε, το περιβάλλον στο οποίο ζείτε και άλλες συνθήκες υγείας.

Πιο απλά, είναι καλό να πίνετε νερό συχνά και πάντα όταν διψάτε.