Λένε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά μία νέα μελέτη εξηγεί γιατί για πολλούς ανθρώπους το κατοικίδιο αυτό είναι τελικά η γάτα. Τι κοινό στοιχείο έχουν αυτοί οι άνθρωποι;

Γάτες και συναισθηματική νοημοσύνη

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να είναι αγχωτική για τους φοιτητές και ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν ανακούφιση με τη μορφή εκδηλώσεων στις οποίες οι φοιτητές μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ζώα. Περίπου το 86% αυτών των εκδηλώσεων προσφέρουν την ευκαιρία να επικοινωνίας με έναν σκύλο. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Anthrozöös διαπιστώνει, ωστόσο, ότι οι φοιτητές ενδιαφέρονται επίσης να ανακουφίσουν το άγχος τους περνώντας ποιοτικό χρόνο με μία γάτα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι φοιτητές που παρουσιάζουν τις πέντε διαστάσεις της συναισθηματικής ευφυίας (νευρωτικότητα, εξωστρέφεια, πνευματική διαθεσιμότητα, καλή προαίρεση και ενσυνειδησία) ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις γάτες.

Τι μπορούν να προσφέρουν οι γάτες

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι γάτες που μεγαλώνουν με ανθρώπους και κοινωνικοποιούνται μπορούν να προσφέρουν μια σταθερή πηγή στοργής, άνεσης και συντροφικότητας που μπορεί να υποστηρίξει τους ανθρώπους στην αυτορρύθμιση σε περιόδους στρες.

Για άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη που έχουν πιο ευαίσθητο/αντιδραστικό νευρικό σύστημα, εξηγούν, μια τέτοια υποστήριξη θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιδραστική. Η ζεστασιά του σώματος μιας γάτας, η δόνηση ενός γουργουρίσματος, η υφή του τριχώματος της γάτας, είναι όλα αισθητηριακά στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να μην χάσουμε την επαφή με την πραγματικότητα, σε περιόδους έντονου στρες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι σκύλοι μπορούν επίσης να παρέχουν αυτού του είδους την υποστήριξη, αλλά ότι «το μέγεθος μιας γάτας και οι απλούστερες ανάγκες φροντίδας [της]» είναι ένα σημαντικό bonus για μερικούς ανθρώπους σε ό,τι αφορά τα ζώα συντροφιάς.

Πώς να επιλέξετε το σωστό ζώο συντροφιάς

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιλογή του σωστού είδους γάτας είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία αυτής της συναισθηματικά υποστηρικτικής σύνδεσης.

Επομένως, αντί να προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε μια γάτα συντροφιάς να ανταποκρίνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, επιλέξτε μια γάτα συντροφιάς που απολαμβάνει την αλληλεπίδραση μαζί σας και συμπεριφέρεται με τρόπους που δείχνουν αυτή τη χαρά μέσω του συνεχούς παιχνιδιού.

Σε τελική ανάλυση, το να έχεις ένα ζώο υποστήριξης σημαίνει να έχεις μια αμοιβαία σχέση με ένα άλλο ζωντανό ον από την οποία αντλείς άνεση και βιολογικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη. Τα ίδια οφέλη πρέπει να αντλεί και το ζώο!