Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ την ενοχλητική και άβολη δυσαρέσκεια ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε παρά την εξάντληση που νιώθετε; Ή ακόμα κι αν τελικά σας πήρε ο ύπνος, είστε ανήσυχοι και ανά διαστήματα ξυπνάτε; Εάν γνέψατε καταφατικά, τότε γνωρίζετε την δυσκολία της αϋπνίας. Αν και δεν υπάρχει μια ενιαία λύση που να ταιριάζει σε όλους, άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν βρει τους δικούς τους τρόπους για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο.

Τα hacks από όλο τον κόσμο για καλό ύπνο

Μερικά από τα καλύτερα hacks που μπορείτε να δοκιμάσετε όταν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, περιλαμβάνουν:

Ζεστό ποδόλουτρο από την Κίνα

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε μια μέθοδο που μοιάζει με τις ρουτίνες των σπα, τότε το βραδινό ποδόλουτρο που έχει έχει τις ρίζες του στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM), είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε, να καταπραΰνετε τα κουρασμένα πόδια σας και να αποκομίσετε τα οφέλη μιας μικρής θεραπείας με ζεστό νερό.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μπανιέρα ή μια μικρή πλαστική λεκάνη. Μπορείτε να εμπλουτίσετε το ζεστό νερό με διαφορετικά καταπραϋντικά συστατικά, όπως:

  • Αλάτι epsom.
  • Ασφαλή για την επιδερμίδα αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα και τριαντάφυλλο.
  • Φλούδες φρούτων.

Η ζεστή θερμοκρασία θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και δίνει σήμα στον εγκέφαλο και το σώμα σας να προετοιμαστούν για ύπνο.

Χαλαρωτικό ρόφημα Välling από την Σουηδία

Ένα κλασικό κόλπο για να κοιμούνται καλά στην Σουηδία, μικροί και μεγάλοι, είναι να πίνουν Välling, ένα ζεστό ρόφημα που περιέχει γάλα και βρώμη, ακριβώς πριν τον ύπνο. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χορταστικό, αυτό το ρόφημα δημητριακών γάλακτος που παρασκευάζεται από αλεσμένη βρώμη και αγελαδινό γάλα δίνεται συχνά σε μωρά και νήπια.

Το ζεστό γάλα είναι μια κοινή πρόταση που συμβάλλει στην χαλάρωση και την υπνηλία.

Περιέχει ενώσεις που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν υγιείς κύκλους ύπνου, όπως τρυπτοφάνη, μαγνήσιο, μελατονίνη, σεροτονίνη. Η ζεστασιά του γάλακτος και το χαλαρωτικό τελετουργικό μπορεί να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Ύπνος σε αιώρα σε Νότια και Κεντρική Αμερική

Εάν απολαμβάνετε να χαλαρώνετε ή να κοιμάστε σε μια αιώρα σε εξωτερικούς χώρους την καλοκαιρινή περίοδο, ίσως να αξίζει να δοκιμάσετε να κρεμάσετε μία στην κρεβατοκάμαρά σας.

Συχνά τις παραβλέπουμε ως επιλογές ύπνου (εκτός κι αν τις αξιοποιήσουμε στο κάμπινγκ), όμως οι αιώρες χρησιμοποιούνται πολύ στην Νότια και Κεντρική Αμερική. Η αιώρα παρέχει δύο πράγματα που είναι κρίσιμα για την ποιότητα του ύπνου: ασφάλεια και άνεση.

Ενώ οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τα οφέλη του ύπνου σε αιώρες έχουν γίνει σε μωρά, πρόσφατη έρευνα διερεύνησε πώς το λίκνισμα των αιώρων μπορεί να προάγει βαθύτερο ύπνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μεσημεριανός ύπνος σε ένα αιωρούμενο κρεβάτι μείωσε τον χρόνο που χρειάζονταν οι συμμετέχοντες για να αποκοιμηθούν και επιμήκυνε τον ύπνο σταδίου 2, το στάδιο πριν από τον βαθύ ύπνο.