Καθώς η νέα χρονιά μας εμπνέει να δουλέψουμε σκληρά για την νέα, εξελιγμένη εκδοχή του εαυτού μας, η πρόκληση «75 hard» είναι το νέο fitness trend που κυριαρχεί αυτήν την περίοδο στο TikTok.

Ενώ το νέο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης είναι σκληρό (από εκεί πήρε και το όνομά του «hard»), για ορισμένους ακόμα και ακραίο, προσελκύει πλήθος υποστηρικτών, που στοχεύουν να μεταμορφώσουν το μυαλό και το σώμα τους σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Θερμίδες: Πώς να «κάψετε» 100 με πέντε απλούς τρόπους

Κι ενώ τα σύντομα αποτελέσματα που υπόσχεται είναι σίγουρα δελεαστικά, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε εάν η πρόκληση είναι πράγματι τόσο ωφέλιμη για εμάς ή εάν μπορεί να ταιριάξει σε όλους…

Τι περιλαμβάνει η πρόκληση «75 hard»

Ο δημιουργός της πρόκλησης, Andy Frisella, την ορίζει ως ένα «πρόγραμμα ψυχικής αντοχής» και όχι ως πρόγραμμα φυσικής κατάστασης. Για 75 ημέρες, οι συμμετέχοντες καλούνται να ολοκληρώνουν καθένα από τα ακόλουθα:

  • Να ακολουθούν μια δομημένη διατροφή, χωρίς αλκοόλ ή «cheat meals».
  • Να ολοκληρώνουν δύο προπονήσεις 45 λεπτών την ημέρα, με μία από αυτές να γίνεται σε εξωτερικό χώρο.
  • Να πίνουν περίπου 3,5 λίτρα νερό την ημέρα.
  • Να διαβάζουν δέκα σελίδες ενός μη λογοτεχνικού, εκπαιδευτικού βιβλίου. Τα ηχητικά βιβλία δεν μετράνε.
  • Να τραβούν μια φωτογραφία προόδου.

Εάν αποτύχετε να ολοκληρώσετε κάποια από αυτές τις εργασίες την ημέρα, η πρόκληση ξεκινά από την πρώτη μέρα.

Πόσο σας ωφελεί πραγματικά;

Εν ολίγοις, το «75 Hard» δεν είναι ένα βιώσιμο πρόγραμμα ευεξίας για τους περισσότερους ανθρώπους, και ακόμα κι αν σας δίνει αποτελέσματα που σας αρέσουν, δεν είναι φτιαγμένα για να διαρκέσουν.

«Πραγματικά δεν θα το συνιστούσα» λέει η Christine Byrne, διαιτολόγος. «Είναι ένα άκαμπτο και σκληρό πρόγραμμα χωρίς λόγο. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται από ασάφεια. Οι συμμετέχοντες έχουν καθήκον να ακολουθήσουν μια «δομημένη δίαιτα», αλλά δεν τους δίνεται μια συγκεκριμένη δίαιτα για να ακολουθήσουν.

Πρέπει να ολοκληρώσετε δύο προπονήσεις διάρκειας 45 λεπτών, αλλά δεν υπάρχουν οδηγίες για το τι είδους προπονήσεις πρέπει να κάνετε. Και τα υποσχόμενα αποτελέσματα είναι εξίσου διφορούμενα: αυξημένη αυτοπεποίθηση, σθένος και σκληρότητα» αναφέρει η ίδια.

Η ίδια εκφράζει τις ανησυχίες της, επισημαίνοντας ότι η πρόκληση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα για κάποιους.

Οι υψηλές και αυστηρές απαιτήσεις αναφορικά με την διατροφή και οι καθημερινές εικόνες προόδου μπορούν να ενθαρρύνουν μια ανθυγιεινή εμμονή με το φαγητό και το σώμα, ακόμη και για άτομα που δεν είχαν ποτέ τεταμένη σχέση με κανένα από τα δύο στο παρελθόν.

Το να ακολουθείτε μια τόσο άκαμπτη δίαιτα από μόνο του πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο ενώ σε συνδυασμό με τις δύο προπονήσεις 45 λεπτών την ημέρα, διατρέχετε τον κίνδυνο υπερβολικής προπόνησης χωρίς να τροφοδοτήστε με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αναφέρει η Rachel MacPherson, πιστοποιημένη personal trainer.

Το πρόγραμμα παραμελεί επίσης τις ημέρες ανάπαυσης, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των μυών, την αποφυγή τραυματισμών και την οικοδόμηση μιας βιώσιμης ρουτίνας φυσικής κατάστασης. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε όχι μόνο σωματική εξάντληση, αλλά και ψυχική.

Μήπως το «75 Soft» είναι καλύτερη επιλογή;

Στον αντίποδα της σκληρής πρόκλησης έρχεται το «75 Soft», που ενώ είναι λιγότερο αυστηρή, δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολη. Οι κανόνες, σύμφωνα με τον δημιουργό της, Stephen Gallagher, είναι οι εξής:

  • Τρώτε καλά και πίνετε αλκοόλ μόνο σε κοινωνικές περιστάσεις.
  • Ολοκληρώστε μία προπόνηση 45 λεπτών την ημέρα. Μία ημέρα κάθε εβδομάδα θα πρέπει να ορίζεται για ενεργητική αποκατάσταση.
  • Πίνετε 3 λίτρα νερό την ημέρα.
  • Διαβάστε 10 σελίδες οποιουδήποτε βιβλίου. Τα ηχητικά βιβλία επιτρέπονται.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το 75 Soft», δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να προσθέσει μια ή δύο επιπλέον ημέρες ενεργητικής αποκατάστασης ή ξεκούρασης, ανάλογα με τις αντοχές σας.