Η λέξη «shunya» σημαίνει «άδειο» ή «κενό». Το «shunya mudra» είναι μια πρακτική γιόγκα η οποία γίνεται αγγίζοντας την άκρη του μεσαίου δακτύλου στη βάση του αντίχειρα, ενώ τα άλλα δάχτυλα είναι τεντωμένα. Όταν βάζουμε τα χέρια μας σε αυτή τη στάση (mudra), πιστεύεται πως προωθείται η ηρεμία, η ισορροπία και η εσωτερική γαλήνη αφού μπορούμε να αφήσουμε αρνητικά συναισθήματα, σκέψεις και ενέργειες, «πίσω».

Ποια τα βήματα για να εκτελέσουμε αυτήν την αρχαία πρακτική με τα χέρια μας και πώς ακριβώς προωθεί τη συνολικής μας υγεία και ευεξία;

Διαβάστε επίσης: Αναπνοή γιόγκα «kapalbhati»: Πώς να είστε fit απλά αναπνέοντας

Τα πολλαπλά οφέλη του «shunya mudra»

Καλύτερη ακοή- ανακούφιση από τον πόνο

Η συγκεκριμένη χειρονομία θεωρείται ότι διεγείρει τα ενεργειακά κανάλια στα αυτιά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του ακουστικού συστήματος και στην ανακούφιση ενδεχόμενου πόνου στο αυτί.

Βοηθά στη διαχείριση της άνοιας

Αν και η εν λόγω πρακτική δεν αποτελεί θεραπεία για την άνοια, πιστεύεται ότι έχει κάποια οφέλη για τα άτομα με αυτήν την πάθηση. Η συχνή πρακτική του «shunya mudra» θεωρείται ότι βελτιώνει τη διαύγεια, ενισχύει τη συγκέντρωση και την εστίαση και μειώνει τα συναισθήματα άγχους και στρες. Βοηθά επομένως στην ηρεμία του μυαλού και του νευρικού συστήματος σε άτομα με άνοια που μπορεί να εμφανίζουν διέγερση και ανησυχία.

Προλαμβάνει διαταραχές του θυρεοειδούς

Σύμφωνα με τις παραδοσιακές πρακτικές της γιόγκα, το «shunya mudra» πιστεύεται ότι διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα και εξισορροπεί το τσάκρα του λαιμού.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας σημαντικός αδένας στο σώμα που παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν μεταξύ άλλων το μεταβολισμό. Όταν ο θυρεοειδής δε λειτουργεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες διαταραχές, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός.

Με την τακτική εκτέλεση του «shunya mudra», η ροή ενέργειας στο σώμα πιστεύεται ότι ανακατευθύνεται στο τσάκρα του λαιμού, το οποίο σχετίζεται με τον θυρεοειδή αδένα. Αυτό βοηθά στην εξισορρόπησή του και στην πρόληψη των διαταραχών του θυρεοειδούς.

Διεγείρει τη λειτουργία των νεύρων- αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος

Το «shunya mudra» πιστεύεται ότι διεγείρει τα νεύρα στα χέρια, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την αισθητηριακή κινητική λειτουργία στα χέρια και τα δάχτυλα.

Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της επούλωσης πληγών.

Ηρεμεί το μυαλό

Άλλο ένα πιθανό όφελος του «shunya mudra» είναι όπως είπαμε ότι μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό και να μειώσει το καθημερινό άγχος που είναι υπεύθυνο για ψυχικές μα και σωματικές διαταραχές.

Πώς να το κάνετε σωστά

  • Καθίστε αναπαυτικά σε ένα ήσυχο μέρος, με την πλάτη σας ίσια και τα χέρια σας να ακουμπούν στα γόνατά σας.
  • Χαλαρώστε το σώμα σας και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές.
  • Με το δεξί σας χέρι, λυγίστε το μεσαίο δάχτυλό σας και κατεβάστε το για να αγγίξει τη βάση του αντίχειρά σας (η παλάμη στραμμένη προς τα πάνω).
  • Πιέστε απαλά το μεσαίο δάχτυλό σας προς τα κάτω με τον αντίχειρά σας, ενώ κρατάτε τα άλλα δάχτυλά σας τεντωμένα.
  • Βάλτε το αριστερό σας χέρι στο αριστερό σας γόνατο, με την παλάμη σας στραμμένη προς τα πάνω, στην ίδια ακριβώς στάση με το δεξί.
  • Μείνετε σε αυτή τη στάση για 15-20 λεπτά.