Τα «ζωντανά» όνειρα δεν προκύπτουν πάντα από κάτι συγκεκριμένο. Μερικές φορές όμως αυτά τα παράξενα ρεαλιστικά (ή απλά τρομακτικά) σενάρια που δημιουργεί ο εγκέφαλός σας όσο κοιμάστε, μπορούν να αναχθούν σε κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα «ζωντανά» όνειρα είναι συχνά πιο περίεργα ή πιο ζωντανά από τα όνειρα που έχετε συνήθως ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συγκαταλέγονται στους εφιάλτες.

Αλλά ανεξάρτητα από το θέμα ή το συναίσθημα που προκαλούν, όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι έντονα και τείνουν να μένουν στην μνήμη σας, αυξάνοντας ενδεχομένως και τον καρδιακό σας ρυθμό.

Διαβάστε επίσης: Στρες: Πράγματι «θολώνει» την κρίση σας, διαπιστώνει νέα μελέτη

Μερικές φορές τα «ζωντανά» όνειρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα αγχωτικών καταστάσεων που συμβαίνουν όταν είστε ξύπνιοι, αναφέρουν οι ειδικοί. Αλλά και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των ονείρων σας.

Μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να σας επηρεάσουν πιο έντονα, περιλαμβάνουν:

Οι λίγες ώρες ύπνου ισοδυναμούν με πιο «ζωντανά» όνειρα

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να αυξήσει την ένταση των ονείρων σας. Το ίδιο ισχύει όταν ο ύπνος σας διακόπτεται ή εάν αντιμετωπίζετε αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου σας, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Τα «ζωντανά» όνειρα είναι ο τρόπος του εγκεφάλου σας να αναπληρώσει τον χαμένο ύπνο, κάτι που κάνει κατά το στάδιο REM του ύπνου.

Δεδομένου ότι το REM είναι το στάδιο ύπνου στο οποίο εμφανίζονται τα περισσότερα όνειρα, είναι πιθανό ένα άτομο να έχει πιο «ζωντανά» όνειρα μετά από μια περίοδο στέρησης ύπνου λόγω της αύξησης του ποσού του ύπνου REM που λαμβάνει.

Είδατε κάτι τρομακτικό πριν να κοιμηθείτε

Σίγουρα, γνωρίζετε ότι το θρίλερ που είδατε είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αλλά το να παρακολουθείτε ή να διαβάζετε κάτι τρομακτικό μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άγχους ή στρες, τα οποία μπορεί να διαχυθούν στα όνειρά σας.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συναισθήματα όπως το στρες και το άγχος κατά τη διάρκεια του ύπνου και ο τρόπος που αυτό εκδηλώνεται είναι μέσα από τα όνειρά σας, καθιστώντας τα πιο «ζωντανά».

Είστε αγχωμένοι

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποκοιμηθείτε όταν είστε αγχωμένοι, κάτι που μπορεί να σας κάνει να στερηθείτε τον ύπνο σας και να σας οδηγήσει σε πιο περίεργα ή πιο έντονα όνειρα όταν τελικά αποκοιμηθείτε.

Το άγχος μπορεί επίσης να σας κάνει να ξυπνάτε περισσότερο κατά την διάρκεια της νύχτας.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορεί να ξυπνάτε κατά την διάρκεια του σταδίου REM, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα ενός ατόμου να θυμηθεί τα όνειρά του.