Αν σας ενδιαφέρει να δείτε τον αριθμό στη ζυγαριά να μειώνεται, μπορεί να έχετε δει πολλά προγράμματα εκεί έξω που προσφέρουν γρήγορη απώλεια βάρους ή γρήγορη απώλεια λίπους.

Το ερώτημα είναι, ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ της απώλειας βάρους και της απώλειας λίπους;

Διαβάστε επίσης: Λίπη: Τελικά μας παχαίνουν;

Κατανοώντας τις διαφορές μεταξύ των δύο προσεγγίσεων, θα είστε σε θέση να λαμβάνετε καλύτερες αποφάσεις για την υγεία σας.

Βάρος vs. λίπος

Με απλά λόγια, η απώλεια βάρους αναφέρεται σε μείωση του συνολικού σωματικού σας βάρους από απώλειες μυών, λίπους και νερού. Η απώλεια λίπους αναφέρεται στην απώλεια βάρους μόνο από το λίπος.

Η απώλεια λίπους σημαίνει να απαλλαγούμε από το περιττό, ή το υπερβολικό, λίπος στο σώμα μας, ενώ η απώλεια βάρους μπορεί να περιλαμβάνει την απώλεια της απαραίτητης μυϊκής μάζας και του βάρους του νερού.

Η απώλεια λίπους είναι σίγουρα η πιο υγιεινή προσέγγιση εδώ – και η πιο επιθυμητή επίσης. Δηλαδή, η απώλεια λίπους θα πρέπει να είναι ο στόχος σας στο ταξίδι σας για να γίνετε πιο υγιείς. Γιατί;

Η απώλεια βάρους, η οποία αναφέρεται στην απώλεια μυών και νερού αντί μόνο λίπους, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την απώλεια βάρους (σε αντίθεση με την απώλεια μόνο λίπους) μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένος μεταβολισμός
  • Κόπωση
  • Αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού
  • Μείωση της νευρομυϊκής λειτουργίας (των μυών) και
  • Πιθανές επιπτώσεις στην ψυχολογική και συναισθηματική υγεία

Οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος. Αυτό είναι αλήθεια και δεν πρέπει να χάσετε μυϊκή μάζα αν ο πρωταρχικός σας στόχος είναι να γίνετε πιο υγιείς. 1 κιλό μυών καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο από 1 κιλό λίπους.

Η απώλεια μυϊκής μάζας μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη όσο και ανθυγιεινή. Επιπλέον, η διατήρηση μιας υγιούς ποσότητας μυϊκής μάζας στην πραγματικότητα σας βοηθά να χάσετε λίπος. Κι όμως, οι μύες βοηθούν στην καύση λίπους όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Αν μη τι άλλο, η απώλεια μυϊκής μάζας θα επιβραδύνει τη διαδικασία απώλειας λίπους

Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα για τη σημασία της διατήρησης μιας υγιούς μυϊκής μάζας, δείτε τα οφέλη της. Η διατήρηση υγιούς μυϊκής μάζας βοηθάει σε:

  • Ρύθμιση των υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Διατήρηση υγιών επιπέδων λίπους και
  • Έλεγχο της φλεγμονής

Το σώμα μας αποτελείται κατά 80% από νερό, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει πολύ νερό που συμβάλλει στο συνολικό μας βάρος. Με τον ίδιο τρόπο που δεν θέλουμε να χάσουμε μυϊκή μάζα, δεν θέλουμε επίσης να επικεντρωθούμε στην απώλεια βάρους νερού.

Το σώμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά. Το να πίνετε λιγότερο νερό είναι στην πραγματικότητα αντιφατικό για την απώλεια λίπους, επειδή δεν θα βοηθήσει. Αντίθετα, η κατανάλωση αρκετού νερού στην πραγματικότητα προωθεί την απώλεια λίπους.

Ένα άλλο σπουδαίο πράγμα που κάνει το νερό για εμάς είναι ότι βοηθάει στη μετατροπή των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών στην κυκλοφορία του αίματος για να μεταβολιστούν.

Πώς να καταλάβετε αν χάνετε λίπος ή βάρος

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τη διαφορά από μόνοι σας και μια παραδοσιακή ζυγαριά δεν θα σας δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Αν δεν έχετε πρόσβαση σε ζυγαριά που μετράει το λίπος, ένας άλλος τρόπος για να το προσδιορίσετε είναι να υπολογίσετε το δείκτη μάζας σώματος. Ο δείκτης μάζας σώματος, γνωστός και ως ΔΜΣ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσετε την ποσότητα λίπους στο σώμα σας.

Ο τρίτος τρόπος για τον προσδιορισμό της ποσότητας λίπους στο σώμα σας είναι ένα παχύμετρο-λιπομετρητής. Το παχύμετρο είναι ένα όργανο που υπολογίζει το πάχος του λίπους σας σε ορισμένα σημεία του σώματος.