Η καρδιοπάθεια είναι ένας όρος–ομπρέλα για πολλούς τύπους προβλημάτων υγείας. Το πιο συνηθισμένο είναι η στεφανιαία νόσος, η οποία εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες που στέλνουν αίμα στην καρδιά.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συσσώρευση μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

Επειδή όμως οι καρδιακές παθήσεις αναπτύσσονται σιγά-σιγά, δεν είναι ποτέ αργά για να κάνετε αλλαγές που μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα την υγεία της καρδιάς σας.

Διαβάστε επίσης: Υπέρταση: Ακόμα και η «λίγη» αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο

Δείτε μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους για τις καρδιακές παθήσεις που μπορεί να σας εμποδίζουν από το να διατηρήσετε την καρδιά σας προστατευμένη.

Μύθος 1: Είναι βέβαιο ότι θα πάθετε καρδιακή νόσο αν είναι οικογενειακό φαινόμενο

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, διατρέχετε και εσείς υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είστε «καταδικασμένοι». Απλώς θα πρέπει να εργαστείτε σκληρότερα για να προστατεύσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Ενώ η γενετική συνιστώσα αποτελεί ισχυρή επιρροή, το μεγαλύτερο μέρος των αναγνωρίσιμων παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης, του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορούν να ελεγχθούν με την αλλαγή των συνηθειών διατροφής και άσκησης.

Η καλή διατροφή και η άσκηση μπορεί να συμβάλουν στην υγεία και τη δύναμη της καρδιάς σας. Η λήψη μέτρων για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και του σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο και η διακοπή του καπνίσματος είναι επίσης σημαντικά, σύμφωνα με την AHA.

Μύθος 2: Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις καρδιακές παθήσεις όταν είστε νέοι

Συχνά, οι καρδιακές παθήσεις δεν εμφανίζονται μέχρι κάποιος να φτάσει στη δεκαετία των 50, 60 ή και περισσότερο.

Αλλά είναι δυνατόν να αναπτύξει κανείς καρδιοπάθεια πολύ νωρίτερα στη ζωή του και πολλοί ενήλικες στη δεκαετία των 30 και 40 εμφανίζουν παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας, όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι οποίοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την πάθηση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η λήψη μέτρων για την προστασία της καρδιάς σας τώρα – όπως η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος – θα τη βοηθήσει να παραμείνει υγιέστερη στην πορεία και θα διατηρήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου χαμηλότερο καθώς μεγαλώνετε.

Μύθος 3: Εάν καπνίζετε για χρόνια, το να κόψετε το κάπνισμα τώρα δεν θα βοηθήσει την καρδιά σας

Ενώ το κάπνισμα μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά σας, η διακοπή του έχει θετικές επιπτώσεις. Βασικά, ποτέ δεν είστε «πολύ μακριά» για να μειώσετε τη βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αποτρέπει μελλοντικές καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με το CDC, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώνεται κατακόρυφα μέσα στα πρώτα ένα με δύο χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος και με την πάροδο των ετών, ο κίνδυνος αυτός εξισώνεται με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.