Αν και το να είμαστε σε καλή φόρμα είναι σημαντικό, δυστυχώς δεν εγγυάται καλή υγεία. Ας μάθουμε το γιατί.

Τι καθορίζει το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης

· Η δύναμη
· Η αντοχή
· Η ευελιξία
· Η ισορροπία

Τι σημαίνει καλή υγεία;

Οπως προαναφέραμε, η καλή φυσική κατάσταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας, αλλά δεν είναι ο μόνος. Είναι αναγκαίο να φροντίζουμε τον εαυτό μας με ολιστικό τρόπο ώστε να είμαστε υγιείς.

Διαβάστε επίσης: Γυμνασμένα πόδια: Οι καλύτερες ασκήσεις για ενήλικες άνω των 40

Ενας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει:

Υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να παραμείνετε υγιείς. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας. Εάν στερούμε από τον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, σταματά να υποστηρίζει αποτελεσματικά τις δραστηριότητές μας.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να προσέχουμε τι τρώμε. Τα λαχανικά, ιδιαίτερα τα πράσινα, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα γαλακτοκομικά είναι τροφές που ιδανικά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.

Η κατανάλωση θρεπτικών, υγιεινών τροφίμων βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας όλων των οργάνων μας σε άριστη κατάσταση και μας γεμίζει ενέργεια.

Καλή ποιότητα ύπνου

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για όλους μας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας επαναφορτίζεται, αναδομείται και αναζωογονείται.

Τόσο οι σωματικές όσο και οι πνευματικές λειτουργίες παρεμποδίζονται λόγω της έλλειψης και της κακής ποιότητας του ύπνου ενώ το ανοσοποιητικό μας αποδυναμώνεται σημαντικά.

Μείωση του άγχους

Το άγχος της καθημερινότητας είναι συχνά αναπόφευκτο.

Από την ολοκλήρωση εργασιών πριν από τη λήξη κάποιας προθεσμίας στη δουλειά μέχρι τη φροντίδα των παιδιών, η ζωή μας θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι γεμάτη άγχος.

Ωστόσο, πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Διαφορετικά, μας εμποδίζει από το να αποδώσουμε και είναι ικανό να μας αρρωστήσει.

Υιοθέτηση ενός ενεργού τρόπου ζωής

Οταν μιλάμε για υιοθέτηση ενός ενεργού τρόπου ζωής, δεν εννοούμε ότι πρέπει να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο κάθε μέρα, αλλά μάλλον να μην τεμπελιάζουμε…

«Ξεχάστε» το ασανσέρ και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες. Κατεβείτε από το λεωφορείο μία στάση πριν από τον προορισμό σας και περπατήστε την απόσταση που απομένει.

Σηκωθείτε από την καρέκλα σας κάθε 30 λεπτά και περπατήστε για λίγο. Και αν έχετε χρόνο, προπονηθείτε τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.

Τήρηση προσωπικής υγιεινής

Πολλές μεταδοτικές ασθένειες μπορούν να αποφευχθούν με την τήρηση ορισμένων βασικών αρχών υγιεινής.

Το πλύσιμο των χεριών, το τακτικό μπάνιο, η συχνή αλλαγή σεντονιών είναι μερικά από τα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή μικροβίων που προκαλούν ασθένειες όπως κρυολόγημα, λοιμώξεις, αλλεργίες κ.λπ.

Τακτικά τσεκάπ

Είναι γνωστό πως οι ασθένειες έρχονται… απρόσκλητες. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να αναπτύξουμε μια προληπτική νοοτροπία έναντι της υγείας μας.
Μην αμελείτε να κάνετε τσεκάπ ώστε να είστε ενήμεροι για ενδεχόμενους κινδύνους και να προλάβετε ασθένειες μέσω θεραπειών που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήριες.

Ενα μυώδες και λεπτό κορμί δεν είναι αρκετό…

Ενα αδύνατο και μυώδες σώμα είναι ένας δείκτης της καλής φυσικής κατάστασης ενός ανθρώπου.
Ωστόσο, εάν προτιμάμε το junk food, καπνίζουμε, καταναλώνουμε τακτικά αλκοόλ, αγχωνόμαστε υπερβολικά, όσο και να γυμναστούμε, ποτέ δεν θα είμαστε πραγματικά υγιείς.

Η καλή υγεία αφορά το σύνολο των συνηθειών μας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι μόνο εξωτερική.

Η καλή υγεία είναι τελικά ορθώς ορισμένη από τον ΠΟΥ ως «μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».