Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με την κλασική αμερικανική κωμωδία-δράμα του 1994 Forrest Gump. Και αν έχετε δει την ταινία, πιθανότατα γνωρίζετε την εμβληματική σκηνή με το τρέξιμο του Forrest Gump, διασχίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες πέντε φορές.

Ο Forrest περιγράφει πώς όταν η αγάπη της ζωής του, η Jenny, τον εγκατέλειψε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποφάσισε το επόμενο πρωί να «αρχίσει να τρέχει χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο».

Ο ίδιος εξηγεί πως όταν έτρεχε, όλα έβγαζαν νόημα.

Διαβάστε επίσης: Burnout: Μας κρατά μακριά από τη γυμναστική το 2023

Πολλοί δρομείς όλων των δυνατοτήτων μπορούν να ταυτιστούν με αυτό. Μερικές φορές, για να καθαρίσει το μυαλό σας, δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από το να βγείτε από το σπίτι για ένα απελευθερωτικό τρέξιμο.

Αν και μερικά χιλιόμετρα θα πρέπει να αρκούν για τους περισσότερους, αντί για 15.000 μίλια. Ο Forrest Gump δεν συμμετείχε σε κάποιο διαγωνισμό, ούτε το έκανε για τη φήμη ή τη δόξα.

Αυτή η φιλοσοφία είναι παρόμοια με εκείνη πολλών αθλητών για τους οποίους δεν έχει σημασία να κερδίσουν τον αγώνα ή να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγοροι. Έχει να κάνει με το να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους για την υγεία και τα όνειρά τους.

Πάντα να δοκιμάζετε νέα πράγματα, γιατί μπορεί να είστε σπουδαίοι σε αυτά

Κάποιος ζητάει από τον Forrest να παίξουν πινγκ πονγκ. Εκείνος παίρνει τη ρακέτα και απλά το κάνει. Αφήνει το φυσικό του ταλέντο να ενεργοποιηθεί. Εξάλλου, ποιος ξέρει σε τι είναι καλός αν δεν προσπαθήσει; Και αν δοκιμάσετε κάτι και δεν είστε καλοί σε αυτό – ε και τι έγινε;

Κάντε αυτό που αγαπάτε

Ζήστε τη ζωή σας όπως θέλετε. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες απλά και μόνο επειδή το θέλετε. Δεν χρειάζεται τα πάντα να έχουν ένα βαθύτερο νόημα. Αλλά όταν αρχίσετε να κάνετε αυτό που αγαπάτε, θα αναπτύξει από μόνο του ένα βαθύτερο νόημα.

Οι πραγματικές σας δυνατότητες είναι άγνωστες

Στην αρχή της ταινίας ο Forrest λέει: «Η μαμά μου πάντα έλεγε ότι η ζωή είναι σαν ένα κουτί σοκολάτες. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα πάρεις». Ο ίδιος ο Forrest Gump δεν θα ήξερε τι θα γινόταν – Ακόμα και η μητέρα του ή η στοργική του φίλη δεν μπορούσαν να προβλέψουν πώς θα εξελισσόταν η ζωή του.

Η ζωή του δείχνει ότι οι πραγματικές δυνατότητες ενός ανθρώπου είναι άγνωστες. Με χρόνια πάθους, μόχθου και εκπαίδευσης, μπορούμε να πετύχουμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Μπορείτε να αναπτύξετε τις ικανότητές σας

Ο Forrest Gump δείχνει ότι οι δεξιότητες, οι ικανότητες, η ευφυΐα κάποιου δεν είναι σταθερές ή σκαλισμένες σε πέτρα και μπορούν να αλλάξουν. Βελτιώνει την προσοχή του, τη μνήμη του, την ικανότητα κρίσης, την αθλητική του ικανότητα, την ευφυΐα του με τις δικές του προσπάθειες, με εξάσκηση, με μεθοδική εκπαίδευση και βοήθεια από τους άλλους.

Η επιτυχία του δείχνει ότι ο καθένας μπορεί να καλλιεργήσει τις απαραίτητες δεξιότητες και αποδεικνύει ότι η προσπάθεια είναι αυτή που κάνει ένα άτομο έξυπνο ή ταλαντούχο.

Το πώς αντιδρούμε στην αποτυχία μας καθορίζει

Ο υπολοχαγός Dan πίστευε ότι το πεπρωμένο του ήταν να πεθάνει ως ήρωας στον πόλεμο, αλλά κατέληξε σε αναπηρικό καροτσάκι. Καθώς τα πράγματα δυσκολεύουν λόγω της αναπηρίας, χάνει το ενδιαφέρον του και νιώθει ότι η ζωή του δεν έχει νόημα.

Κοιτάζοντας τη ζωή του Gump, ο Dan συνειδητοποιεί ότι και ο ίδιος έχει μια επιλογή – Είτε θα καθίσει στη μιζέρια είτε θα μπορούσε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Θα μπορούσε να ξαναμάθει τα πράγματα με έναν νέο τρόπο.

Αντί οι καταστάσεις να τον ελέγχουν, θα μπορούσε να αρχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για να ελέγξει την εμπειρία από αυτές τις καταστάσεις. Σιγά σιγά, ο Dan γίνεται εκατομμυριούχος με επενδύσεις, αγοράζει ένα ακριβό ζευγάρι πόδια από τιτάνιο και παντρεύεται.