Η τακτική άσκηση της μνήμης σας είναι το κλειδί για την ενίσχυση του εγκεφάλου, ειδικά αν θέλετε να αποφύγετε τα προβλήματα με τη μνήμη σας αργότερα. Όμως η δύναμη της μνήμης διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Αυτό που διαχωρίζει τους ανθρώπους με εξαιρετικές δεξιότητες μνήμης από εκείνους που δυσκολεύονται είναι ότι έχουν τόσο ισχυρή μνήμη εργασίας (διατηρούν τις πληροφορίες αμέσως μετά τη μάθησή τους) όσο και μακροπρόθεσμη μνήμη (ανακαλούν τις πληροφορίες περισσότερο από μία ημέρα μετά την απομνημόνευσή τους).

Είναι σπάνιο να είναι κανείς καλός και στους δύο τύπους, ειδικά χωρίς εξάσκηση.

Διαβάστε επίσης: Η απλή πρακτική που ηρεμεί το μυαλό γρηγορότερα από το διαλογισμό

Ακολουθούν δύο απλές εγκεφαλικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να ενισχύσετε τη μνήμη εργασίας και τη μακροπρόθεσμη, σύφωνα με νευροεπιστήμονες του MIT Sloan:

1. Chunking: Ενισχύστε τη μνήμη εργασίας σας

Το chunking (τμηματοποίηση) περιλαμβάνει τη διάσπαση μεγάλων, τυχαίων και πολύπλοκων πληροφοριών σε μικρότερα κομμάτια. Όταν βλέπετε έναν αριθμό όπως 3-3-2-1-6-7, για παράδειγμα, μπορεί να τον χωρίσετε σε 33, 21, 67.

Βοηθά επίσης να αποδώσετε στους αριθμούς αυτούς μια ειδική σημασία: «Είμαι 33 ετών, φορούσα το νούμερο 21 στο ποδόσφαιρο του γυμνασίου και ο πατέρας μου γεννήθηκε το ’67». Η ομαδοποίηση είναι επίσης εξαιρετική για παρουσιάσεις.

Αν έχετε άγχος μήπως χάσετε τα λόγια σας, φτιάξτε μια λίστα με τους βασικούς όρους και τις φράσεις που πρέπει να πετύχετε. Στη συνέχεια, πείτε τους δυνατά μερικές φορές για να τους αποτυπώσετε στο μυαλό σας ως οδηγούς.

Brain exercise: Θυμηθείτε τα τηλέφωνα των κοντινών και αγαπημένων σας προσώπων αναλύοντάς τα σε μικρότερα στοιχεία, αντί να βασίζεστε μόνο στη λίστα επαφών σας. Δείτε πόσους μπορείτε να συγκρατήσετε.

2. Space repetition: Ενισχύστε τη μακροπρόθεσμη μνήμη σας

Αυτή η μέθοδος αφορά την ενίσχυση της μνήμης σε όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αν θέλετε να θυμηθείτε ένα γεγονός, πείτε το δυνατά μερικές φορές αμέσως μόλις το μάθετε.

Στη συνέχεια, κάντε το ίδιο πράγμα λίγες ώρες αργότερα. Μετά την επόμενη μέρα και έπειτα την επόμενη εβδομάδα. Αν αισθανθείτε ότι αρχίζετε να ξεχνάτε την πληροφορία, ξεκινήστε τη διαδικασία από την αρχή. 

Brain exercise: Γράψτε τη λίστα με τα ψώνια σας για την εβδομάδα. Επαναλάβετε την στο μυαλό σας (για κάθε ένα, οπτικοποιήστε το στοιχείο στο μυαλό σας). Στη συνέχεια, καλύψτε τη λίστα και δοκιμάστε να την πείτε φωναχτά. Όταν πάτε στο κατάστημα αργότερα μέσα στην εβδομάδα, δείτε πόσα είδη μπορείτε να ανακαλέσετε χωρίς να τη δείτε.