Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν μέχρι την ηλικία των 100 ετών. Το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 76 έτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Είναι μεταξύ τεσσάρων και οκτώ ετών που ζούμε περισσότερο. Αλλά παρόλο που είναι πιθανό να ζήσουμε σε μεγαλύτερη ηλικία από τη γενιά των παππούδων μας, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε πιο υγιείς από εκείνους.

Αποδεικνύεται ότι η «διάρκεια της υγείας μας» απλώς δεν συμβαδίζει με τη «διάρκεια της ζωής μας». Lifespan είναι τα χρόνια που ζείτε μεταξύ της γέννησης και του θανάτου σας, ενώ healthspan είναι το πόσο καιρό ζείτε με καλή υγεία χωρίς προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Αρρυθμία: Ο περιβαλλοντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

Ζούμε περισσότερο, αλλά το τελευταίο ίσως 25% της ζωής μας το περνάμε με κάποια μορφή προβλήματος υγείας. Περίπου το 65% των ανθρώπων άνω των 60 ετών ζουν με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

7 τρόποι για να παρατείνετε τα υγιή χρόνια της ζωής σας

Ακολουθούν μερικές πρακτικές για να προσθέσετε περισσότερα χρόνια στην υγεία σας.

  1. Μην παραλείπετε να τα λέτε με τον γιατρό σας. Ελέγχετε τακτικά και κάνετε εξετάσεις αίματος ετησίως για να προλάβετε τυχόν προβλήματα υγείας.
  2. Ξεφορτωθείτε τη ζάχαρη. Προκαλούμε πολλά προβλήματα στον οργανισμό μας όταν έχει να αντιμετωπίσει την υπερβολική ζάχαρη, και αυτό μας γερνάει και επηρεάζει το healthspan μας.
  3. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, ιδανικά μια μεσογειακή διατροφή ή μια διατροφή με βάση τις φυτικές ίνες και κρέας περιστασιακά για επιπλέον πρωτεΐνες.
  4. Καθίστε λιγότερο. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας να κάνει μικρά διαλείμματα όταν κάθεστε για παρατεταμένα διαστήματα.
  5. Ασκηθείτε πιο συχνά. Εναλλακτικά περπατήστε κάθε μέρα. Αλλά γενικά καλό είναι να στοχεύετε σε 30 λεπτά άσκησης την ημέρα.
  6. Θυμηθείτε να ενυδατώνεστε. Οι γενικά υγιείς άνθρωποι πρέπει να πίνουν τέσσερα έως έξι ποτήρια νερό κάθε μέρα, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά.
  7. Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη και την ενσυνειδητότητα. Η ευγνωμοσύνη, η ενσυνειδητότητα και ένας μεγάλος κοινωνικός κύκλος και μπορούν να προσθέσουν χρόνια, αν όχι μια δεκαετία στη ζωή σας.