Ο κίνδυνος αρρυθμίας ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού φαίνεται να είναι αυξημένος μετά από ακόμη και σχετικά σύντομη έκθεση σε έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη. Στα πλαίσια της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal, αξιολογήθηκε πώς η ωριαία έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε ολόκληρη την Κίνα, που έχει σταθερά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συσχετίστηκε με αρρυθμία.

Για να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και της αρρυθμίας, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα συγκέντρωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανά ώρα και αξιοποίησαν δεδομένα υγείας που προέρχονται από 2.025 νοσοκομεία σε 322 πόλεις.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος του δέρματος: Οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

Πάνω από 190.000 ασθενείς με οξεία έναρξη συμπτωματικής αρρυθμίας — συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής, του κολπικού πτερυγισμού, της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας και του πρόωρου παλμού — συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση.

Ακόμα και λίγες ώρες έκθεσης αυξάνουν τον κίνδυνο

Αξιολογήθηκαν έξι διαφορετικοί τύποι ατμοσφαιρικής ρύπανσης: λεπτά σωματίδια (PM2,5), χονδροειδή σωματίδια (PM2,5–10), διοξείδιο του αζώτου (NO2), διοξείδιο του θείου (SO2), μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και όζον.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος αρρυθμίας αυξήθηκε σημαντικά μέσα στις πρώτες λίγες ώρες από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στη συνέχεια μειώθηκε μετά από 24 ώρες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίστηκε πιο έντονα με τον κολπικό πτερυγισμό και την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, ακολουθούμενη από την κολπική μαρμαρυγή και τους πρόωρους παλμούς.

Ο σχετικός κίνδυνος ήταν πιο αυξημένος μεταξύ των ανδρών, κάτι που οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μπορεί να οφείλεται σε μεγαλύτερο επιπολασμό παραγόντων κινδύνου για αρρυθμίες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και μεγαλύτερη έκθεση μέσω εξωτερικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας.

Οι συσχετίσεις ήταν επίσης μεγαλύτερες κατά τις ψυχρότερες εποχές, κάτι που είναι πιθανό επειδή οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να εντείνουν τον αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το διοξείδιο του αζώτου (NO2) είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με όλους τους τύπους αρρυθμιών σε διοξείδιο του αζώτου, τόσο ισχυρότερη ήταν η συσχέτιση.

Οι συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης φαίνονται άμεσα

Ο κίνδυνος αρρυθμίας φάνηκε να αυξάνεται μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση σε έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση πριν εξαφανιστεί μετά από 24 ώρες.

Αν και προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τη βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με την αρρυθμία ήταν ασυνεπείς, αυτή η νέα έκθεση προσθέτει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει το καρδιαγγειακό σύστημα και ενδεχομένως να συμβάλει σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Γνωρίζουμε ότι η έκθεση στη χρόνια ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την καρδιά», δήλωσε η Δρ. Mary Prunicki, διευθύντρια έρευνας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία στο Sean N. Parker Center for Allergy & Asthma Research στο Stanford Medicine.

Πώς συνδέεται με τον καρδιακό ρυθμό

Ενώ οι επιστήμονες ακόμα διερευνούν γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει αυτή την επίδραση στον καρδιακό ρυθμό, ορισμένοι υποπτεύονται ότι οι επιβλαβείς χημικές ουσίες στον αέρα προκαλούν οξειδωτικό στρες και συστηματική φλεγμονή, που μπορεί να βλάψει τη λειτουργία της καρδιάς.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί επίσης να επιδεινώσει προϋπάρχουσες αρρυθμίες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ενώ είναι άγνωστο σε ποια επίπεδα γίνεται επιβλαβής, η δρ Mary Prunicki αναφέρει ότι «έχουμε δει καρδιακές επιδράσεις, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, σε περιοχές όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι κάτω των ορίων».

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αυτή την επίδραση στην υγεία της καρδιάς, πώς οι διαφορετικές συγκεντρώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία και εάν η έκθεση σε νεαρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων.