Η διαχείριση της κατάθλιψης διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της καρδιάς, αποκαλύπτει με νέα έρευνα. Σε προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν έως και 72% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο στη διάρκεια της ζωής τους. Η κατάθλιψη θέτει επίσης τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης.

Η νέα επιστημονική μελέτη, η οποία διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ότι τα άτομα με κατάθλιψη που ανταποκρίθηκαν θετικά σε ένα είδος ψυχοθεραπείας που ονομάζεται θεραπεία ομιλίας (συμπεριλαμβανομένης της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας), είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

«Αυτά υποδηλώνουν ότι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας μπορεί να ξεπερνούν την ψυχική υγεία, ωφελώντας τη σωματική υγεία», δήλωσε η βοηθός ερευνητή, υποψήφια διδάκτορας στο University College του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης Céline El Baou. Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό η ψυχοθεραπεία να γίνει σε όλους προσιτή, πρόσθεσε η ίδια.

Πώς συνδέεται η ψυχική υγεία με την υγεία της καρδιάς

Για να μετρήσουν την επίδραση που είχε η ανακούφιση από την κατάθλιψη στην υγεία της καρδιάς των ανθρώπων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχεία υγείας από σχεδόν 637.000 ενήλικες που είχαν ολοκληρώσει ένα κύκλο θεραπείας ομιλίας μεταξύ 2012 και 2019. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν μετά από 3 χρόνια για να καθορίσουν την κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ενώ οι συγγραφείς της μελέτης δεν μέτρησαν άλλους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, προσάρμοσαν τα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψιν ορισμένους παράγοντες όπως τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα των οποίων τα καταθλιπτικά συμπτώματα μειώθηκαν είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο σε οποιοδήποτε σημείο στο μέλλον.

Η επίδραση φάνηκε να είναι ισχυρότερη σε άτομα κάτω των 60 ετών σε σύγκριση με τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Όσοι ήταν ι κάτω των 60 ετών είδαν μείωση του κινδύνου κατά 15% στα περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου και 22% μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτό συγκρίνεται με μείωση 6% και 15% για άτομα άνω των 60 ετών.

Αυτό διότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες (άνω των εξήντα ετών) έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, πολλά διαφορετικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μειωθεί ο συνολικός κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο όπως η στεφανιαία νόσος ή το εγκεφαλικό.

Πώς επιδρά η κατάθλιψη στην καρδιά

Οι συγγραφείς της μελέτης είχαν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το εάν ένα άτομο κάπνιζε ή όχι, τι έτρωγε και πόσο συχνά ασκούνταν.

Όμως, ενώ η κατάθλιψη μπορεί να δυσκολέψει τους ανθρώπους να τηρούν ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής που προάγουν την υγεία της καρδιάς, όπως το να μην καπνίζουν, να ασκούνται και να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, οι συνήθειες δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο.

«Οι επιλογές του τρόπου ζωής συνδέονται σίγουρα τόσο με την υγεία της καρδιάς όσο και με την ψυχική υγεία αλλά δεν μας δείχνουν πώς συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης» αναφέρουν οι ερευνητές.

Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν βιολογικές συνδέσεις μεταξύ της κατάθλιψης και των καρδιακών παθήσεων.

«Ανεξάρτητα από τις πτυχές του τρόπου ζωής, η κατάθλιψη έχει επίσης φυσιολογικές συνέπειες που οδηγούν σε διαβήτη, παχυσαρκία και υπέρταση», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η κατάθλιψη αλλάζει πράγματι, μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με το στρες και απελευθερώνει χημικές ουσίες που ενισχύουν τη φλεγμονή, έναν από τους κύριους παράγοντες ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Η ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, είτε μέσω ψυχοθεραπείας είτε με άλλα μέσα, μπορεί να καταστείλει αυτή τη φλεγμονή.

Κι ενώ το να μην γυμνάζεται κάποιος επειδή έχει κατάθλιψη μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη επίδραση στη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και καρδιακών παθήσεων όπως πίστευαν κάποτε οι ειδικοί, η άσκηση είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να μειωθούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα, ειδικά όταν συνδυάζεται με την ψυχοθεραπεία, καταλήγουν οι ερευνητές.