Η διατροφή μας συνδέεται άμεσα με την υγεία και την ευεξία μας. Δεδομένου αυτού, οι ερευνητές δεν σταματούν να εξετάζουν την επίδραση συγκεκριμένων ουσιών και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας και πώς ακριβώς η πρόσληψή τους θα μπορούσε να μας ωφελήσει.

Πρόσφατη μελέτη εξέτασε το ρόλο των αντιοξειδωτικών στον πόνο στη μέση, ένα κοινό πρόβλημα που πολλοί αντιμετωπίζουμε. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπήρξαν 619 εκατομμύρια περιπτώσεις οσφυαλγίας παγκοσμίως το 2020. Η οσφυαλγία είναι επίσης μια σημαντική αιτία αναπηρίας, επομένως οι ερευνητές ενδιαφέρονται να βρουν πιθανούς τρόπους να αποτρέψουν την εμφάνισή της.

Τα ευρήματα της μελέτης δεν βρήκαν συνολικά κάποια άμεση συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης αντιοξειδωτικών και του υπάρχοντα πόνου στη μέση. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη ποσότητα πρόσληψης είχαν σχεδόν 12% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οσφυαλγία σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη.

Ειδικά για τις γυναίκες, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι εκείνες με την υψηλότερη ποσότητα πρόσληψης αντιοξειδωτικών στη διατροφή τους είχαν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οσφυαλγία από εκείνες με τη χαμηλότερη.

Τα ευρήματα λοιπόν που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Public Health» δείχνουν πιθανά οφέλη από την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα για το γυναικείο φύλο.

Υπάρχουν περιορισμοί;

«Η εν λόγω μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν το υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης αντιοξειδωτικών ανέφεραν λιγότερο πόνο στη μέση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Δεν είναι όμως απολύτως σαφές το ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος των αντιοξειδωτικών καθώς ο πόνος αυτός μπορεί να προέρχεται από μια πληθώρα αιτιών. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι ωφέλιμη», δηλώνουν επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη.

«Υπάρχουν άλλωστε αυξανόμενα στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη μιας φυτικής διατροφής ως προς τον πόνο στις αρθρώσεις, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα σοβαρά ζητήματα υγείας. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αντιοξειδωτικά συνδέονται και με την οσφυαλγία».

Καλές πηγές αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας

Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας τροφών είναι το «κλειδί» για να συμπεριλάβετε περισσότερα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας. Καταναλώστε λοιπόν το… ουράνιο τόξο.

Οι ντομάτες και το καρπούζι είναι τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο, τα πορτοκάλια και τα μάνγκο θα σας προσφέρουν βιταμίνη C, τα εσπεριδοειδή και τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν βήτα καροτίνη, η μελιτζάνα και τα μούρα έχουν ανθοκυανίνες και η λίστα συνεχίζεται.

Κάθε φρούτο και λαχανικό έχει πραγματικά μοναδικά οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία στο καθημερινό διατροφικό σας πλάνο.

Πέραν των φυτικών τροφών, τέτοια πολύτιμα συστατικά μπορείτε επίσης να βρείτε σε τρόφιμα όπως τα πουλερικά και τα θαλασσινά.