Τα σοκολατένια μπισκότα και τα ναρκωτικά είναι εξίσου εθιστικά σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Joseph Schroeder από το Connecticut College των Η.Π.Α..
Τα σοκολατένια μπισκότα φάνηκε ότι ενεργοποιούν τους ίδιους νευρώνες στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου όπως και ένα ιδιαίτερα εθιστικό ναρκωτικό, η κοκαΐνη.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ομάδα του Dr Schroeder μελετώντας την αντίδραση των ποντικιών όταν τους δινόταν κοκαΐνη, καθώς και όταν τους δίνονταν νόστιμα σοκολατένια μπισκότα συγκεκριμένης μάρκας.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα οι ερευνητές αρχικά έκλεισαν πεινασμένα ποντίκια σε ένα χώρο όπου είχαν πρόσβαση μέσω δυο διαφορετικών μονοπατιών σε ρυζογκοφρέτες και σοκολατένια μπισκότα. Αφού τα πειραματόζωα εξερεύνησαν τον χώρο προτίμησαν το μονοπάτι που οδηγούσε – σε τι άλλο; – στα σοκολατένια μπισκότα.

Κατά παρόμοιο τρόπο οι ερευνητές εκγλώβισαν τα πειραματόζωα σε ένα χώρο με δυο «διαδρομές». Στο τέλος της μίας τα ποντίκια λάμβαναν μια ένεση φυσιολογικού ορού και στο τέλος της άλλης μια δόση μορφίνης ή κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τον Dr Schroeder τα ποντίκια πέρασαν τον ίδιο χρόνο στην ζώνη των σοκολατένιων μπισκότων όσο και στη ζώνη των ναρκωτικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δυο επιλογές δημιουργούσαν παρόμοια επίπεδα εθισμού.

«Η έρευνά μας υποστηρίζει τη θεωρία ότι τα φαγητά με πολύ λίπος και πολλή ζάχαρη ενεργοποιούν τον εγκέφαλο κατά τον ίδιο τρόπο με τα ναρκωτικά» εξηγεί ο Dr Schroeder και συνεχίζει: «Ίσως γι’ αυτό οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αντισταθούν σ’ αυτά τα τρόφιμα γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην επιδημία παχυσαρκίας.»