Η νέα μέθοδος παλμικής ηλεκτρομαγνητικής θεραπείας μελετήθηκε σε σκύλους με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Prostate. Να σημειωθεί ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι σκύλοι ταλαιπωρούνται εξίσου από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη – που παρουσιάζεται στα ηλικιωμένα αρσενικά – και έχουν παρόμοια ανατομική εικόνα και συμπτώματα.

Η νέα μέθοδος που δοκιμάστηκε από τους ερευνητές του Ιδρύματος Parsemus σε ασθενείς σκύλους είναι μη επεμβατική και βασίστηκε στη χρήση ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται ήδη στην ορθοπεδική, τη νευρολογία και την ουρολογία. Θεωρούνται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, αυξάνουν τον ρυθμό επούλωσης και κυκλοφορίας του αίματος.

Η βασική ιδέα εφαρμογής της στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον προστάτη και η μείωση του μεγέθους του προστατικού αδένα.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε 20 σκύλους οι οποίοι λάμβαναν αγωγή επί πέντε λεπτά τη φορά, δις ημερησίως επί τρεις εβδομάδες. Μέσα σε τρεις εβδομάδες θεραπείας σημειώθηκε μείωση του προστατικού αδένα κατά 57%, χωρίς να επηρεαστούν η ποιότητα του σπέρματος, των επιπέδων της τεστοστερόνης ή της λίμπιντο.

Η επιτυχία της θεραπείας χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών στο πλαίσιο της πιλοτικής αυτής έρευνας υποδηλώνει ότι αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει και τους ανθρώπους. Το επόμενο βήμα της έρευνας είναι να δοκιμαστεί σε ανθρώπους.