Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young ρίχνουν νέο φως στο γιατί εμείς, οι φίλοι μας, οι γείτονές μας και σχεδόν… όλοι όσοι γνωρίζουμε τσιμπολογάμε χωρίς φρένο τις βραδινές ώρες.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι μερικές περιοχές του εγκεφάλου είναι πιο υποτονικές το βράδυ σε σχέση με το πρωί. Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας καταγράφηκε η αντίδραση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων στη θέα εδεσμάτων πλούσιων σε θερμίδες, καθώς και ολιγοθερμιδικών κατά τη διάρκεια διαφορετικών ωρών της ημέρας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εικόνες του φαγητού ιδιαίτερα του θερμιδογόνου προκαλούσε διέγερση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, αλλά αυτή η νευρωνική δραστηριότητα ήταν σημαντικά χαμηλότερη τις βραδινές ώρες σε σύγκριση με τις πρωινές.

Με άλλα λόγια, τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου ήταν πιο «νωθρά» το βράδυ γι’ αυτό και το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποίησης φαίνεται ότι αργεί να κάνει την εμφάνισή του, κατά το νυχτερινό τσιμπολόγημα. Έτσι, εξηγείται γιατί τα δυο, τρία και τέσσερα μπισκότα δεν μας είναι αρκετά!