Γυρνάτε στο σπίτι αγχωμένοι για τις δουλειές που δεν προλαβαίνετε και τις υποχρεώσεις που τρέχουν. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να διαχειρίζεται το άγχος αυτό. Ωστόσο, τώρα ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μηχανισμοί αντιμετώπισης του στρες μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των δύο φύλων.

Στη νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το University of Calgary, επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα άγχους σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια και βρήκαν ότι στα θηλυκά, αλλά όχι τα αρσενικά, αυξάνονται τα επίπεδα του στρες όταν είναι μόνα. Η Laura Senst, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «η απομάκρυνση των θηλυκών ποντικιών από τα υπόλοιπα νεογνά για πάνω από μία ημέρα οδήγησε στην απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας, της κορτικοστερόνης, η οποία παράγεται ως απάντηση σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Αν και ο ειδικοί δεν γνωρίζουν κατά πόσο τα συμπεράσματα αυτά μπορούν να ισχύσουν για τους ανθρώπους, ωστόσο όπως δηλώνει ο δεύτερος συγγραφέας Jaideep Bains, «πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, χρησιμοποιούν την κοινωνική αλληλεπίδραση για να μειώσουν τις επιπτώσεις του στρες».

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα για τα θηλυκά πειραματόζωα,και ανοίγει το δρόμο για μελλοντική έρευνα σχετικά με το αν οι κοινωνικοί δεσμοί στα θηλυκά αποτελούν ένα μηχανισμό αντιμετώπισης αγχωτικών καταστάσεων. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία στρατηγικών για την αντιμετώπιση του στρες που θα προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε φύλου.