Το ξέρατε; Το αγαπημένο χειμωνιάτικο φρούτο των παιδιών λέγεται πως πήρε το όνομά του από τους Μανδαρίνους, του ανώτατους αξιωματικούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, λόγω του πορτοκαλί χρώματος που είχαν οι στολές τους.

Τι μας προσφέρει: Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και οι επιστήμονες το συνδέουν με τη μακροζωία. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, κάλιο, υδατάνθρακες, σίδηρο και φώσφορο. Η κατανάλωσή του βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης, προστατεύει από ιώσεις και λοιμώξεις, έχει ηρεμιστική δράση γι΄ αυτό και συστήνεται σε περιπτώσεις αϋπνίας, ενώ έρευνες την έχουν συνδέσει με μείωση της εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι, καρδιαγγειακών προβλημάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Το μανταρίνι είναι από τα πιο ανθεκτικά εσπεριδοειδή και το βρίσκουμε στην αγορά μέχρι και τον Ιανουάριο. Οι ποικιλίες του είναι πολλές, με διάφορα σχήματα και μεγέθη, χοντρή ή λεπτή φλούδα, με κουκούτσια ή χωρίς. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι εξής: Τα κοινά μανταρίνια των μεσογειακών χωρών που έχουν κιτρινοπορτοκαλί χρώμα, γλυκιά γεύση, κουκούτσια και λεπτή, λεία φλούδα, οι κλημεντίνες με σφαιρικό σχήμα, λείο φλοιό, πορτοκαλί χρώμα, γλυκιά γεύση, λίγα ή καθόλου κουκούτσια και έντονο άρωμα και τα μανταρίνια σατσούμα με ιαπωνική καταγωγή, τα οποία είναι μεγάλα, πορτοκαλί, με γλυκιά γεύση και χοντρή φλούδα.

Στην κουζίνα: Τα μανταρίνια αποτελούν ιδανικό σνακ, ωστόσο φτιάχνουν και υπέροχη μαρμελάδα αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό αντί για μαρμελάδα νεράτζι και πορτοκάλι που φτιάχνετε συνήθως. Επίσης, κάνουν ωραίο λικέρ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως στη ζαχαροπλαστική (π.χ. κουλουράκια, μους, κέικ) και να συμβάλλουν στη δημιουργία ιδιαίτερων γεύσεων στη μαγειρική (π.χ. σος από μανταρίνια για να συνοδεύσει πουλερικά).

Στο ψυγείο: Τα μανταρίνια δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί αφυδατώνονται και συρρικνώνονται εσωτερικά. Μπορούν να διατηρηθούν και εκτός ψυγείου, αρκεί να τα φυλάξουμε σε μέρος που αερίζεται και να μην τα κρατάμε κλεισμένα σε σακούλες, γιατί χαλάνε γρηγορότερα.