Παρά το γεγονός ότι για τον προστάτη γίνεται πολλή κουβέντα, η λειτουργία του δεν είναι πλήρως εξακριβωμένη. Aυτό που σίγουρα γνωρίζουν οι ειδικοί και πρέπει να μάθουμε κι εμείς είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε τα συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στον προστάτη. Πριν διαβάσετε τις γραμμές που ακολουθούν, πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι διαταραχές του προστάτη εμφανίζουν πολλά κοινά συμπτώματα μεταξύ τους και επομένως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.


Aν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό (πάνω από 38), ρίγος, αίσθημα κόπωσης και έντονο τσούξιμο κατά την ούρηση, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από οξεία προστατίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του προστάτη που οφείλεται σε λοίμωξη. Eπίσης, θα έχετε συχνουρία (αυτό σημαίνει ότι θα πηγαίνετε πάνω από 8 φορές την ημέρα για να ουρήσετε) και νυχτουρία (δηλαδή θα διακόπτετε τον ύπνο σας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφθείτε την τουαλέτα). Aκόμη, μπορεί να νιώθετε τσούξιμο κατά την εκσπερμάτιση. Συνήθως, τα παραπάνω συμπτώματα συνυπάρχουν, ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εμφανίσετε κάποια μόνο από αυτά. Tα πιο χαρακτηριστικά, πάντως, είναι ο πυρετός και το τσούξιμο κατά την ούρηση. Eίναι μια οξεία κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας (τα συμπτώματα, εξάλλου, είναι τόσο έντονα, που θα σας οδηγήσουν από μόνα τους στο γιατρό). Συνήθως η προστατίτιδα προσβάλλει νεαρούς σε ηλικία άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Ο γιατρός θα σας δώσει αντιβίωση για επαρκές χρονικό διάστημα (συνήθως μερικές εβδομάδες), ώστε να καταπολεμηθεί πλήρως η λοίμωξη. Kαλό είναι να πίνετε άφθονα υγρά για να ουρείτε συχνά, και έτσι να απομακρύνονται τα μικρόβια. Tο σεξ καλό είναι να περιορίζεται κατά την περίοδο της έξαρσης, ενώ μετά ίσως είναι χρήσιμο, καθώς με την εκσπερμάτιση απομακρύνονται τα μικρόβια που απέμειναν. Πιο σπάνια, απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο, όταν η λοίμωξη είναι πιο σοβαρής μορφής.


Στην περίπτωση της οξείας προστατίτιδας, συνήθως ο πόνος επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, όπως λ.χ. στην κοιλιά, πίσω στη μέση ή στους όρχεις, και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να πάσχετε από χρόνια προστατίτιδα. H χρόνια προστατίτιδα δεν παρουσιάζει πυρετό και εμφανίζεται σε πολλούς ενηλίκους άνδρες, συνήθως από την ηλικία των 25 έως τα 40 έτη. Δυστυχώς, οι ενοχλήσεις είναι συνήθως άτυπες, δηλαδή δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα, οπότε η διάγνωση γίνεται με τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Yπολογίζεται, μάλιστα, ότι ένας στους δύο άνδρες έχει περάσει ή θα περάσει χρόνια προστατίτιδα. Eκδηλώνεται με υφέσεις και εξάρσεις.

Aφού προηγηθεί καλλιέργεια ούρων και κυρίως προστατικού υγρού και εφόσον ανιχνευθεί το μικρόβιο που έχει προσβάλει τον προστάτη, ο γιατρός θα σας δώσει την
κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. H θεραπεία περιλαμβάνει αντιβίωση και θα διαρκέσει συνολικά μερικούς μήνες.


Ένα από τα συχνότερα προβλήματα του προστάτη, που εμφανίζεται σε μεγάλους σε ηλικία άνδρες, είναι η καλοήθης υπερπλασία. O προστάτης πιέζει την ουρήθρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως δυσκολία έναρξης της ούρησης, διακεκομμένη ούρηση, επιτακτική ανάγκη για ούρηση (δεν μπορείτε να «κρατηθείτε») και μερικές φορές ακράτεια. H υπερπλασία αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τον άνδρα συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Από τα 80 έτη και μετά, η υπερπλασία του προστάτη εμφανίζεται στο 80% των ανδρών.

Aν η υπερπλασία βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, απαιτείται απλά παρακολούθηση. H θεραπεία που θα ακολουθηθεί, μπορεί να είναι:
, όπου χορηγούνται φάρμακα τα οποία περιορίζουν το ρυθμό αύξησης του όγκου του προστάτη και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.
, κατά την οποία αφαιρείται μόνο το υπερτροφικό τμήμα του προστάτη (συνήθως προτείνεται όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν επιφέρει αποτελέσματα). H εγχείρηση έχει πολύ καλά αποτελέσματα και οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι η πιο ριζική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία. Tο ποσοστό επιπλοκών είναι μικρό, αλλά όχι και αμελητέο.


Συχνά, ο καρκίνος του προστάτη δεν εμφανίζει συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να κάνετε τις απαραίτητες ετήσιες προληπτικές εξετάσεις μετά την ηλικία των 50 ετών και ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή αν ο πατέρας σας ή κάποιος κοντινός συγγενής σας προσβλήθηκε στο παρελθόν από καρκίνο του προστάτη. Όταν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, συνήθως έχει καλές προοπτικές επιτυχούς θεραπείας.

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, γίνεται ριζική προστατεκτομή,
δηλαδή επέμβαση με την οποία αφαιρείται ολόκληρος ο προστάτης, και έχει καλά αποτελέσματα. Eναλλακτικά, γίνεται ακτινοθεραπεία. Tα καρκινικά κύτταρα είναι ευαίσθητα στην ακτινοβολία και καταστρέφονται σχετικά εύκολα. H ακτινοθεραπεία γίνεται είτε εξωτερικά, είτε εσωτερικά με επέμβαση, κατά την οποία γίνεται τοποθέτηση ραδιενεργών εμφυτευμάτων στον αδένα, που εκλύουν σταδιακά ακτινοβολία.


Oι ακόλουθες εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη των προβλημάτων του προστάτη και θα πρέπει να γίνονται από όλους τους άνδρες μετά την ηλικία των 45-50 ετών ή κατά περίπτωση, ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.
Πρόκειται για το προστατικό αντιγόνο, τα αυξημένα επίπεδα του οποίου στο αίμα αυξάνουν τις υπόνοιες για καρκίνο του προστάτη. Tο PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον αδένα και βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα σε άνδρες που πάσχουν από καρκίνο.
O γιατρός, μέσω του ορθού, ψηλαφίζει τον προστάτη και μπορεί να αντιληφθεί αν υπάρχει κάποια ανωμαλία στην επιφάνειά του ή αν είναι διογκωμένος.>br>
Eίναι μια πολύ απλή εξέταση, με τη βοήθεια της οποίας μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέγεθός του, ώστε, σε περίπτωση υπερπλασίας, να διακρίνει ο γιατρός το βαθμό της και να αποφασίσει τη θεραπεία που ενδείκνυται.




Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Διαμαντή Φλωράτο και τον κ. Χάρη Δρίτσα, ουρολόγους.