H κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα είναι πιθανό να δημιουργήσει αδιαθεσία το επόμενο πρωί, με συμπτώματα όπως ζαλάδα, πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης, ρίγος, ναυτία ή εφίδρωση (γνωστό και ως «Hangover»). Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το είδος του αλκοόλ ευθύνεται κατά κανόνα για τη μέθη που θα ακολουθήσει. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι η ποσότητα σύνθετων οργανικών μορίων (όπως η μεθανόλη) που περιέχει κάθε ποτό. Mεγάλη περιεκτικότητα σε τέτοιου είδους μόρια έχουν τα σκούρα λικέρ, γι’ αυτό και θεωρείται ότι προκαλούν «δυσάρεστη μέθη». Σε δεύτερο επίπεδο τοποθετούν οι ειδικοί τις ουσίες που μειώνουν την καθαρότητα του αλκοόλ, όπως συμβαίνει π.χ. με τη φτηνή βότκα.







Σύμφωνα με μια έκθεση του έγκυρου επιστημονικού εντύπου British Medical Journal, που μελέτησε τις επιδράσεις διαφόρων ειδών αλκοόλ, το ποτό που οδήγησε στη «χειρότερη μέθη» ήταν το μπράντι και στη συνέχεια το κόκκινο κρασί, το ρούμι, το ουίσκι, το άσπρο κρασί, το τζιν και η βότκα. Mια άλλη έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι άτομα που κατανάλωσαν 1,5 ml/kg bourbon (είδος ουίσκι με περιεκτικότητα σε μεθανόλη 260 mg/l) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσάρεστα συμπτώματα ως αποτέλεσμα της μέθης, σε σύγκριση με ανθρώπους που κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα βότκας (0,039 mg μεθανόλης ανά λίτρο).







Διαφορές υπάρχουν επίσης και μεταξύ συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως τα κρασιά. Όσα προέρχονται από χώρες όπου μικρές αλλαγές στο κλίμα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητά τους, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, είναι πιθανό να δημιουργούν χειρότερη μέθη σε μια περίοδο με άσχημη σοδειά. Συγκεκριμένα, τα φτηνά κόκκινα κρασιά έχουν τη φήμη ότι προκαλούν συμπτώματα αδιαθεσίας όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Aυτό όμως είναι πιθανό να οφείλεται στο σύνδρομο από το οποίο πάσχουν πολλοί άνθρωποι, γνωστό ως «πονοκέφαλος του κόκκινου κρασιού», του οποίου η αιτία είναι άγνωστη.







Παρ’ όλα αυτά, συμπτώματα όπως κούραση, ναυτία ή ημικρανίες μπορεί να οφείλονται και στο ότι τη συγκεκριμένη περίοδο δεν είστε χαρούμενοι! Πράγματι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες, όπως οι τύψεις για την κατανάλωση αλκοόλ, η νευρωτική προσωπικότητα, η αντιμετώπιση δυσάρεστων γεγονότων τους τελευταίους 12 μήνες, αποτελούν σημαντικούς λόγους που οδηγούν σε συμπτώματα αδιαθεσίας την επόμενη μέρα.