Πέφτουμε στο κρεβάτι χωρίς να βγάλουμε τους φακούς επαφής… Ξεχνάμε να πλύνουμε το πλαστικό μπουκάλι νερού και το χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά… Αμελούμε εξετάσεις που είναι πολύτιμες για την υγεία μας… Και όμως, δεν πρέπει! Εμείς σας αποκαλύπτουμε τις τεμπέλικες συνήθειες που μπορεί να σας βλάψουν και σας δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για να απαλλαγείτε από αυτές, να αφήσετε κατά μέρος τη… βαρεμάρα και να υιοθετήσετε πιο υγιεινές πρακτικές.

Χρησιμοποιείτε νήμα όποτε θυμηθείτε
Γιατί δεν θα έπρεπε: Δεν αρκεί η χρήση οδοντόβουρτσας για τον αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών. Η οδοντόβουρτσα καθαρίζει τις επιφάνειες των δοντιών, αλλά όχι και τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, από όπου ξεκινούν τα νοσήματα των ούλων και όπου δημιουργείται εύκολα τερηδόνα.
Top tip: Χρησιμοποιείτε καθημερινά, ιδανικά το βράδυ πριν το βούρτσισμα των δοντιών, νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Ποιο από τα δύο να επιλέξετε; Το νήμα συνιστάται σε δόντια με πολύ στενά μεσοδόντια διαστήματα και σε στραβά δόντια. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους με αρκετά μεγάλα μεσοδόντια διαστήματα, άτομα με σιδεράκια, αλλά και σε περιπτώσεις που τα δόντια έχουν αποκατασταθεί με πορσελάνες, έχουν γέφυρες, εμφυτεύματα, απογυμνωμένες ρίζες ή κάποιο περιοδοντικό νόσημα (π.χ. περιοδοντίτιδα).

Κοιμάστε με τους φακούς επαφής

Γιατί δεν θα έπρεπε: Γενικά δεν πρέπει να κοιμάστε με τους φακούς επαφής και αυτό ισχύει για τους περισσότερους τύπους. Στα καταστήματα οπτικών θα βρείτε ειδικούς φακούς που μπορούν να παραμείνουν στα μάτια σας ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, καλό όμως είναι να τους βγάζετε και αυτούς πριν κοιμηθείτε, γιατί ο φακός δεν δίνει στο μάτι τη δυνατότητα να οξυγονώνεται καλά. Όταν κλείνουν τα μάτια χωρίς να αφαιρεθούν οι φακοί επαφής, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος μολύνσεων.
Top tip: Μη χρησιμοποιείτε ακατάλληλα διαλύματα, ούτε νερό βρύσης, για να καθαρίσετε τους φακούς, γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Δεν καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών
Γιατί θα έπρεπε:
Οι βούρτσες μαλλιών είναι σημαντικό να καθαρίζονται τακτικά από τους ρύπους, τα υπολείμματα προϊόντων styling, αλλά και τη λιπαρότητα του κεφαλιού και των μαλλιών. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, λιπαίνουν γρήγορα τα μαλλιά και σπανιότερα προκαλούν δερματίτιδες.
Top tip: Πλένετε τη βούρτσα σας με καυτό νερό και σαπούνι μία φορά την εβδομάδα και θυμηθείτε να την αντικαθιστάτε κάθε 6-8 μήνες.

Δεν θυμάστε αν φέτος κάνατε τεστ ΠΑΠ
Γιατί θα έπρεπε:
Πιστεύετε ότι αφού κάνατε πέρυσι τεστ ΠΑΠ και όλα ήταν καλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν φέτος το αμελήσατε; Λάθος, τονίζουν οι ειδικοί. Από τη στιγμή που μια γυναίκα αποκτά ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις, θα πρέπει μία φορά τον χρόνο να κάνει το τεστ Παπανικολάου και την κλασική γυναικολογική εξέταση, που συμπεριλαμβάνει και ψηλάφηση μαστών. Με αυτές τις εξετάσεις διερευνάται η υγεία του γυναικολογικού συστήματος (π.χ. ύπαρξη φλεγμονών, αλλά και ανωμαλίες των κυττάρων που μπορεί να υποδηλώνουν προκαρκινικές ή και καρκινικές καταστάσεις).
Top tip: Το τεστ Παπανικολάου είναι καλύτερα να γίνεται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου και χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή την προηγούμενη ημέρα. Για να μην ξεχνάτε ποτέ να το κάνετε, μπορείτε να ορίσετε ως «ημέρα ΠΑΠ» την ημερομηνία των γενεθλίων σας!

Αφήνετε τα ρούχα του γυμναστηρίου μέσα στο σακίδιο
Γιατί δεν θα έπρεπε:
Αν ξεχνάτε τα ιδρωμένα ρούχα μέσα στο σακίδιό σας μέχρι την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το γυμναστήριο, μάλλον πρέπει να αλλάξετε συνήθειες. Ο λόγος; Τα ιδρωμένα ρούχα αποτελούν «μαγνήτη» για τους μύκητες.
Top tip: Καλό είναι να αερίζετε τα ρούχα για να μη μυρίζουν και να τα αλλάζετε αφού τα φορέσετε 2-3 φορές. Όσο για τα αθλητικά παπούτσια, καλό είναι να αερίζονται μετά από κάθε επίσκεψή σας στο γυμναστήριο.

Κοιμάστε με μακιγιάζ
Γιατί δεν θα έπρεπε:
Ο καθαρισμός του προσώπου κάθε πρωί και κάθε βράδυ πριν τον ύπνο είναι απαραίτητος, ακόμα και αν δεν είχατε βαφτεί καθόλου μέσα στην ημέρα, αφού η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το δέρμα. Επιπλέον, αν δεν είναι απόλυτα καθαρή η επιδερμίδα σας, η κρέμα ημέρας ή νύχτας δεν θα απορροφηθεί κατάλληλα και δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Top tip: Καθαρίζετε το πρόσωπό σας 2 φορές την ημέρα: το βράδυ για να απομακρύνετε τους ρύπους και τα υπολείμματα μακιγιάζ και το πρωί για να διώξετε τα νεκρά κύτταρα, το σμήγμα και τα υπολείμματα της κρέμας νυκτός.

Δεν πλένετε το πλαστικό μπουκάλι νερού
Γιατί θα έπρεπε: Από τη στιγμή που θα ανοίξετε το πλαστικό μπουκάλι και θα πιείτε με το στόμα, το στόμιο έχει μολυνθεί και καθίσταται επικίνδυνο εφόσον παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για διάστημα μεγαλύτερο των 4 ωρών. Και αυτό γιατί το ζεστό και στάσιμο νερό αποτελεί πηγή πολλαπλασιασμού των μικροβίων.
Top tip: Κάθε φορά που ξαναγεμίζετε το μπουκάλι, φροντίστε να πλένετε καλά το στόμιο και να ξεπλένετε 1-2 φορές το εσωτερικό του.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗ δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, {CR}δερματολόγο-αφροδισιολόγο, τον κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ, ειδικό παθολόγο, τον κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ, γυναικολόγο-μαιευτήρα, τον κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΤΑΜΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ, χειρουργό οφθαλμίατρο, μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Καταρράκτου και Διαθλαστικής Χειρουργικής, και την κ. ΑΘΗΝΑ ΤΑΧΜΙΝΤΖΟΓΛΟΥ, χειρουργό-οδοντίατρο.