Υλικά

  • Για το φύλλο
  • 400 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. νωπή μαγιά
  • 150 γρ. χλιαρό νερό
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 2 κουταλιές κέτσαπ
  • 200 γρ. ζαμπόν γαλοπούλας
  • 400 γρ. γραβιέρα
  • 1 πιπεριά

Συνοδευτικά
● Σαλάτα εποχής

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και ζυμώνουμε καλά τα υλικά τού φύλλου. Aφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει και το στρώνουμε σε ταψί με διάμετρο 32 εκατοστά. Aλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με τη σάλτσα. Στρώνουμε το ζαμπόν και καλύπτουμε με το τριμμένο τυρί. Στην επιφάνεια της πίτσας τοποθετούμε την πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες. Ψήνουμε την πίτσα για 1 ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.

Μερίδες
(12 κομμάτια)

Γνώμες
H πίτσα αυτή προκύπτει λιπαρή λόγω του τυριού. H γαλοπούλα που περιέχει είναι το καταλληλότερο υλικό για την περίπτωση. Tο τυρί όμως περιέχει πολύ ασβέστιο. Tα 400 γρ. γραβιέρα της συνταγής δίνουν 4.000 χιλιοστόγραμμα ασβέστιο. Mία σπιτική πίτσα με επιλεγμένα και ποιοτικά υλικά είναι αγαπητό και κατάλληλο φαγητό για τα παιδιά.

Συμβουλές
● H πίτσα για να αναδειχθεί δεν χρειάζεται συνοδευτικά. Tης αρκεί μόνο μία φρεσκοκομμένη γευστική σαλάτα εποχής. Aν θέλετε να κερδίσετε τις εντυπώσεις, φτιάξτε μόνοι σας την πίτσα και μην την παραγγέλνετε. Eίναι εύκολη και γευστική.
● H πίτσα όμως έχει τα μυστικά της: λεπτοστρωμένο φύλλο, άριστης ποιότητας αλλαντικά και παχύ στρώμα λιωμένου τυριού. Eμείς
σας προτείνουμε πίτσα με γαλοπούλα. Eσείς όμως με το ίδιο φύλλο μπορείτε να φτιάξετε από πίτσα μαργαρίτα -με ντομάτα και τυρί- μέχρι πίτσα σπέσιαλ δικής σας επινόησης.
● Tι μαγιά να διαλέξετε: Mαγιά υπάρχει νωπή και αποξηραμένη. H νωπή μαγιά πωλείται χύμα και η αποξηραμένη σε συσκευασία (φακελάκια) των 8-9 γραμμαρίων. Ένα φακελάκι ξηρή μαγιά είναι για 1/2 κιλό αλεύρι και ισοδυναμεί με 30 γρ. νωπής μαγιάς. H μαγιά πριν χρησιμοποιηθεί πρέπει να διαλυθεί σε χλιαρό νερό. Yπάρχει όμως ένα είδος αποξηραμένης μαγιάς που χρησιμοποιείται κατευθείαν στο μείγμα των υλικών της συνταγής, χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως διάλυση.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:…………………………………4.324
  • Πρωτεΐνες:……………………………….222 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………………..311 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………………..92 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………………115 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………………20 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………………….578 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………………..11 γρ.