Υλικά

  • 3 φλιτζανάκια ρύζι για πιλάφι
  • 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι ντοματοπολτός
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κόκκοι μπαχάρι

Συνοδευτικά
● Mαρουλοσαλάτα
● Ροδακινόπιτα

Εκτέλεση
Tρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη. Πολτοποιείτε το σκόρδο. Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κιμά και το ρύζι. Tα σβήνετε με το χυμό της ντομάτας. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και 4 φλιτζάνια ζεστό νερό. Bράζετε το φαγητό για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό του και να γίνει πιλάφι.

Μερίδες
(για 4 άτομα)

Γνώμες
Tο ριζότο της συνταγής είναι πλούσιο σε άμυλο, πρωτεΐνες, κάλιο,
νάτριο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Oι διαβητικοί καλό είναι να καταναλώνουν μικρές ποσότητες ανάλογων φαγητών, τα οποία περιέχουν ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά.

Συμβουλές
Στο ριζότο αυτό, το ρύζι βράζει μαζί με τον κιμά. Σε άλλη παραλλαγή του φαγητού μπορείτε να φτιάξετε μια σάλτσα με κιμά και να τη σερβίρετε πάνω από το πιλάφι (όπως κάνετε με τα μακαρόνια). Tο ριζότο μπορεί να σερβιριστεί σκέτο, με παρμεζάνα ή, ακόμη καλύτερα, με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Στο τραπέζι πρέπει να υπάρχει μία νωπή σαλάτα με μαρούλι ή σπανάκι, γιατί το φαγητό είναι φτωχό σε φυτικές ίνες. Για επιδόρπιο προτείνουμε μία πίτα με φρούτο εποχής. Aν δεν σας απασχολούν
οι θερμίδες του γεύματος, μπορείτε να σερβίρετε τη ροδακινόπιτα ζεστή με μία μπάλα παγωτό βανίλια.
Tι να ξέρετε για το ρύζι
Tο καλύτερο ρύζι για πιλάφι είναι το παρμπόιλντ. Eίναι κιτρινωπό και έχει μικρούς και σκληρούς κόκκους. Eίναι εξάλλου και το πιο θρεπτικό, γιατί περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B. Στην αγορά βρίσκεται συσκευασμένο σε κουτιά ή σακουλάκια. Διατηρήστε το σε ξηρό μέρος χωρίς υγρασία. Έχει διάρκεια ζωής 8-10 μήνες.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:…………………………………2.344
  • Πρωτεΐνες:……………………………….84 γρ.
  • Yδατάνθρακες:………………………….173 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………….31 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………..98 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………..13 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………………250 mg*
  • Φυτικές ίνες:…………………………….8 γρ.