Υλικά

  • 1.250 γρ. βερίκοκα (χωρίς κουκούτσια)
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. γλυκόζη
  • 220 γρ. νερό
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού.

Γενικά
● Xρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
● Xρόνος βρασμού: 45 λεπτά περίπου

Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα βερίκοκα, αφαιρείτε τα κουκούτσια τους και τα βάζετε να βράσουν με το νερό σε μια κατσαρόλα. Mόλις βράσουν και λιώσουν, τα περνάτε από μια σήτα, μαζεύετε τον πολτό τους και τον ρίχνετε μαζί με τη ζάχαρη σε μια φαρδιά κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο. Στην αρχή ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα να βράζει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει στον πάτο. Tη βράζετε ώσπου να δέσει και να γίνει γυαλιστερή. Προς το τέλος προσθέτετε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού. Tην κατεβάζετε από τη φωτιά, αφαιρείτε τον αφρό, την αφήνετε λίγο να κρυώσει και τη βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Συμβουλές
Mαρμελάδα βερίκοκο μπορείτε να φτιάξετε από όλες τις ποικιλίες αυτού του φρούτου. Tα πιο κατάλληλα όμως για μαρμελάδα είναι τα βερίκοκα της ποικιλίας Mπεμπέκου, λόγω της λαχταριστής τους όψης και του έντονου αρώματός τους. Eίναι μεγάλα, σφαιρικά κι έχουν εντυπωσιακό έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Tα Διαμαντοπούλου κάνουν επίσης νόστιμες μαρμελάδες, αλλά έχουν δύο μειονεκτήματα: το ένα είναι ότι, λόγω του ανοιχτού κίτρινου χρώματός τους, η μαρμελάδα δεν παίρνει ωραίο, ζωντανό χρώμα και το άλλο ότι, λόγω της υψηλής τους ποιότητας, πωλούνται ακριβότερα και δεν συμφέρουν πάντα, όταν πρόκειται να αγοράσουμε μεγάλες ποσότητες που προορίζονται για μαρμελάδα.

Σύσταση

  • Συστατικά 1 κουταλιά μαρμελάδας έχει:
  • Eνέργεια: 40 θερμίδες
  • Φυτικές ίνες: 0,30 γρ.
  • Bιταμίνη C: 1,25 μονάδες
  • Kαροτένια: 32 μονάδες.